Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Advies om Groningenveld langer op waakvlam te houden vanwege oorlog

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Advies om Groningenveld langer op waakvlam te houden vanwege oorlog
Gasunie adviseert het kabinet om het Groningenveld langer op de waakvlam te houden en nog niet definitief te sluiten vanwege de oorlog in Oekraïne. Dit houdt in dat er voorlopig nog een minimale hoeveelheid gas moet worden gewonnen, waardoor de putten open kunnen blijven. Het stopzetten van de gaswinning dit jaar zou te risicovol zijn met het oog op de leveringszekerheid van gas.

Het volledig wegvallen van de import van Russisch gas en de onzekerheid op de internationale gasmarkten betekenen volgens Gasunie "helaas" dat er scenario's denkbaar zijn waarin Nederland volgende winter niet voldoende gas heeft. In dat geval zou het handig zijn als het Groningenveld nog als back-up beschikbaar is. Dat laatste zou niet mogelijk zijn als het veld al in oktober dit jaar zou sluiten, wat het uitgangspunt van het kabinet is.

Snelst mogelijke sluiting van het grootste gasveld van Europa zou wel het streven moeten blijven, benadrukt Gasunie. Maar wat meespeelt is dat het nu nog heel moeilijk is om goede aannames te maken voor volgend jaar, "met helaas meer kans op tegenvallers dan op meevallers". De organisatie zegt de ontwikkelingen op de gasmarkten voortdurend in de gaten te houden.

Gastekorten Europa

"Dat is nu zeker van belang, omdat heel Europa te maken heeft met gastekorten en maatregelen neemt om die tekorten zo snel mogelijk op te heffen", staat in het advies. Een voorbeeld is Duitsland dat recent drijvende terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in gebruik heeft genomen. Daardoor zou Duitsland minder afhankelijk moeten worden van gas uit Nederland.

Het kabinet gaf eerder aan de gaswinning uit het Groningenveld komend najaar en uiterlijk 2024 dicht te willen doen. Dit is nodig vanwege de aardbevingen waar Groningen al jaren last van heeft. Dat blijft het uitgangspunt, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief. Het kabinet neemt in juni een besluit. Als er voldoende gas is geïmporteerd, kan het gasveld volgens de staatssecretaris mogelijk toch vanaf 1 oktober dit jaar helemaal dicht.

Reactie Vijlbrief

"Alles dat in mijn macht ligt om het Groningenveld te sluiten is nagenoeg gerealiseerd. Dat is goed nieuws. Want gaswinning in Groningen is gevaarlijk", benadrukt Vijlbrief. "Tegelijkertijd is komend jaar de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas allerminst zeker door de oorlog in Oekraïne."

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.