Miljoenen voor verduurzaming woningen Ten Post
Wethouder Inge Jongman (Versterking en Herstel): "De inwoners hebben lang moeten wachten op deze regeling en dat wordt nu beloond. Het is een belangrijke stap richting een energieneutraal Ten Post, en het past in ons streven om ongelijkheid in dorpen in het aardbevingsgebied aan te pakken."
Sloop en nieuwbouw
In Ten Post wordt als gevolg van de versterking bijna de helft van het dorp gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Deze nieuwe woningen zijn energieneutraal. Sinds 2019 zijn de gemeente en de duurzaamheidstafel Ten Post in gesprek over verduurzaming van de woningen die niet worden gesloopt.
Regeling
In eerste instantie zouden 50 woningen aangepakt worden, maar er wordt nu gekozen voor één regeling voor alle huizen die buiten het sloop-nieuwbouwtraject vallen. De gemeente denkt op deze manier energie ongelijkheid in het dorp tegen te gaan en biedt eigenaren de mogelijkheid om hun woning zoveel mogelijk energieneutraal te maken. In totaal gaat het om 204 adressen. De benodigde investering bedraagt 5,8 miljoen euro. Het gaat om geld van het Nationaal Programma Groningen (1,5 miljoen euro) en middelen van het Rijk die zijn toegekend om ongelijkheid in dorpen waar mogelijk op te lossen (4,3 miljoen euro).
Bredere aanpak
Met de voorgestelde aanpak sorteert de gemeente voor op de landelijke discussie om alle huizen in het aardbevingsgebied versneld aardgasvrij te maken. Wethouder Jongman: "De inwoners hebben aangegeven dat ze graag willen verduurzamen dus we wachten niet langer en pakken de handschoen zelf op. Mocht de regeling een succes worden dan kan Ten Post een voorbeeld zijn voor een bredere aanpak in de regio." De resultaten worden gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De subsidieregeling wordt begin maart in de gemeenteraad besproken.
Door: Nationale Bouwgids