Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Miljoenen voor verduurzaming woningen Ten Post

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
De gemeente Groningen wil een bijdrage leveren om woningen in Ten Post die buiten de sloop- en nieuwbouwregeling vallen te verduurzamen. Daarvoor is een bedrag van 5,8 miljoen euro beschikbaar. Woningbezitters die voor de regeling in aanmerking komen, kunnen een subsidie van maximaal 28.000 euro krijgen. Dit meldt de gemeente Groningen.

Wethouder Inge Jongman (Versterking en Herstel): "De inwoners hebben lang moeten wachten op deze regeling en dat wordt nu beloond. Het is een belangrijke stap richting een energieneutraal Ten Post, en het past in ons streven om ongelijkheid in dorpen in het aardbevingsgebied aan te pakken."

Sloop en nieuwbouw

In Ten Post wordt als gevolg van de versterking bijna de helft van het dorp gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Deze nieuwe woningen zijn energieneutraal. Sinds 2019 zijn de gemeente en de duurzaamheidstafel Ten Post in gesprek over verduurzaming van de woningen die niet worden gesloopt.

Regeling

In eerste instantie zouden 50 woningen aangepakt worden, maar er wordt nu gekozen voor één regeling voor alle huizen die buiten het sloop-nieuwbouwtraject vallen. De gemeente denkt op deze manier energie ongelijkheid in het dorp tegen te gaan en biedt eigenaren de mogelijkheid om hun woning zoveel mogelijk energieneutraal te maken. In totaal gaat het om 204 adressen. De benodigde investering bedraagt 5,8 miljoen euro. Het gaat om geld van het Nationaal Programma Groningen (1,5 miljoen euro) en middelen van het Rijk die zijn toegekend om ongelijkheid in dorpen waar mogelijk op te lossen (4,3 miljoen euro).

Bredere aanpak

Met de voorgestelde aanpak sorteert de gemeente voor op de landelijke discussie om alle huizen in het aardbevingsgebied versneld aardgasvrij te maken. Wethouder Jongman: "De inwoners hebben aangegeven dat ze graag willen verduurzamen dus we wachten niet langer en pakken de handschoen zelf op. Mocht de regeling een succes worden dan kan Ten Post een voorbeeld zijn voor een bredere aanpak in de regio." De resultaten worden gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De subsidieregeling wordt begin maart in de gemeenteraad besproken.

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.