Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Kabinet moet ingrijpen na enquêterapport'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
'Kabinet moet ingrijpen na enquêterapport'
Organisaties die de belangen van Groningers uit het aardbevingsgebied behartigen, verwachten vernietigende conclusies van de parlementaire enquêtecommissie die het Groningse gasdossier heeft onderzocht. Belangrijk is vooral dat het kabinet in actie komt en aan de slag gaat met de aanbevelingen uit het rapport. Verbetering van de versterkingsoperatie en schadeafhandeling is "haast een voorwaarde", zegt voorzitter Coert Fossen van de Groninger Bodem Beweging.

"Het moet wel concreet worden", voegt Fossen toe. "Met woorden alleen zal Groningen niet tevreden zijn." Dat vindt ook Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad. Het kabinet moet volgens hem "geld steken in projecten die Groningen vooruit helpen. En wat meer vertrouwen hebben in de mensen die er wonen." Fossen voegt toe dat erkenning nodig is van het leed van Groningers. "En erkenning houdt ook in: een stukje compensatie."

Politieke consequenties, zoals het vallen van het kabinet of het opstappen van bewindspersonen, is volgens Fossen allesbehalve nodig. "Sterker nog, wij vinden eigenlijk: dat politieke theater, doe dat vooral niet in dit geval." Dat zou de zaken alleen maar vertragen, denkt de voorzitter van de Groninger Bodem Beweging. "Laat het huidige kabinet de zaak nou maar oplossen." Het liefst ziet hij dat het kabinet als geste besluit om de gaskraan toch dit najaar al helemaal dicht te draaien.

Openbare verhoren

Op vrijdag 24 februari komt de enquêtecommissie met haar rapport, gebaseerd op onderzoek achter de schermen en openbare verhoren die tussen juni en oktober vorig jaar zijn gehouden. Beide Groningers hebben met gemengde gevoelens een groot deel van de verhoren gevolgd. Enerzijds waren sommige verhoren bij vlagen zeer emotioneel, anderzijds bevestigden de gesprekken met betrokkenen en deskundigen wat Groningers al lange tijd zeggen. "Het maakte duidelijk hoe lang en hoe diep dit ingrijpt in het leven van mensen", zegt Fossen. Wigboldus: "De rest van Nederland heeft nu ook eens onafhankelijk kunnen ervaren hoe het hier geweest is."

De openbare verhoren maakten ook pijnlijk duidelijk hoe Groningen decennialang door Den Haag is behandeld. "Hier is een bodemschat en hier zijn honderden miljarden verdiend. En dan ga je met mensen om alsof ze criminelen zijn", zegt Wigboldus. Ook Fossen benadrukt dat "hier een gigantische schat uit de bodem is weggehaald, en slechts een procent is weer in Groningen geïnvesteerd". Dat geeft inwoners volgens hem het gevoel er niet bij te horen. "Zijn wij een soort kolonie?"

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.