Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Kabinet moet ingrijpen na enquêterapport'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Kabinet moet ingrijpen na enquêterapport'
Organisaties die de belangen van Groningers uit het aardbevingsgebied behartigen, verwachten vernietigende conclusies van de parlementaire enquêtecommissie die het Groningse gasdossier heeft onderzocht. Belangrijk is vooral dat het kabinet in actie komt en aan de slag gaat met de aanbevelingen uit het rapport. Verbetering van de versterkingsoperatie en schadeafhandeling is "haast een voorwaarde", zegt voorzitter Coert Fossen van de Groninger Bodem Beweging.

"Het moet wel concreet worden", voegt Fossen toe. "Met woorden alleen zal Groningen niet tevreden zijn." Dat vindt ook Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad. Het kabinet moet volgens hem "geld steken in projecten die Groningen vooruit helpen. En wat meer vertrouwen hebben in de mensen die er wonen." Fossen voegt toe dat erkenning nodig is van het leed van Groningers. "En erkenning houdt ook in: een stukje compensatie."

Politieke consequenties, zoals het vallen van het kabinet of het opstappen van bewindspersonen, is volgens Fossen allesbehalve nodig. "Sterker nog, wij vinden eigenlijk: dat politieke theater, doe dat vooral niet in dit geval." Dat zou de zaken alleen maar vertragen, denkt de voorzitter van de Groninger Bodem Beweging. "Laat het huidige kabinet de zaak nou maar oplossen." Het liefst ziet hij dat het kabinet als geste besluit om de gaskraan toch dit najaar al helemaal dicht te draaien.

Openbare verhoren

Op vrijdag 24 februari komt de enquêtecommissie met haar rapport, gebaseerd op onderzoek achter de schermen en openbare verhoren die tussen juni en oktober vorig jaar zijn gehouden. Beide Groningers hebben met gemengde gevoelens een groot deel van de verhoren gevolgd. Enerzijds waren sommige verhoren bij vlagen zeer emotioneel, anderzijds bevestigden de gesprekken met betrokkenen en deskundigen wat Groningers al lange tijd zeggen. "Het maakte duidelijk hoe lang en hoe diep dit ingrijpt in het leven van mensen", zegt Fossen. Wigboldus: "De rest van Nederland heeft nu ook eens onafhankelijk kunnen ervaren hoe het hier geweest is."

De openbare verhoren maakten ook pijnlijk duidelijk hoe Groningen decennialang door Den Haag is behandeld. "Hier is een bodemschat en hier zijn honderden miljarden verdiend. En dan ga je met mensen om alsof ze criminelen zijn", zegt Wigboldus. Ook Fossen benadrukt dat "hier een gigantische schat uit de bodem is weggehaald, en slechts een procent is weer in Groningen geïnvesteerd". Dat geeft inwoners volgens hem het gevoel er niet bij te horen. "Zijn wij een soort kolonie?"

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).