Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Subsidies voor het verduurzamen van je woning in 2023

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 19 min
location_on [xx]km
Subsidies voor het verduurzamen van je woning in 2023
Het is belangrijker dan ooit om je huis te verduurzamen. De huidige gas- en energieprijzen dwingen huishoudens er bijna toe. Immers, niemand wil nóg meer geld uitgeven aan stroom en gas dan we al doen. Daarnaast is het nodig om te verduurzamen om de CO2-uitstoot in ons land te verlagen. Er zijn vanuit de overheid enkele landelijke subsidies waar huiseigenaren gebruik van kunnen maken om hun woning te verduurzamen. Welke subsidies voor het verduurzamen van je huis zijn er in 2023 beschikbaar? 

Isolatiesubsidie woning

Wie zijn of haar dak, buitenmuren, vloer of ramen wil isoleren, kan daarvoor aanspraak maken op een landelijke subsidie. Dit is een vast bedrag berekend per vierkante meter. Ga je niet één onderdeel, maar twee of meer isoleren, dan is het bedrag per vierkante meter dubbel zo hoog. Een isolatiemaatregel is ook te combineren met het in huis halen van een (hybride) warmtepomp.

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen huiseigenaren een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas, HR-glas en triple glas én voor vloerisolatie. Het subsidiebedrag per vierkante meter voor één maatregel staat op 19 euro voor gevelisolatie, 4 euro voor spouwmuurisolatie en 15 euro voor dakisolatie.

Alle voorwaarden en bedragen per vierkante meter voor één maatregel vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen ook een aanvraag indienen, maar dan voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Dit geld is dan te gebruiken voor energieadvies, procesbegeleiding of een meerjarenonderhoudsplan of energiebesparende maatregelen in het gebouw en de appartementen.

Subsidie warmtepomp

In mei 2022 kondigde het kabinet aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. 

Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kun je een ISDE-subsidie krijgen. Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van de soort warmtepomp en het vermogen dat erbij hoort. Je krijgt een hogere subsidie als je de warmtepomp combineert met een van de bovengenoemde isolatiemaatregelen. Maar over de hele breedte krijg je tussen de 1.950 euro en 3.000 euro voor een hybride warmtepomp op buitenlucht. Voor een volledige lucht/water-warmtepomp kun je een bedrag tussen de 1.950 euro en 3.750 euro verwachten en een bodem-warmtepomp staat gelijk aan een subsidie tussen de 3.750 en 5.100 euro.

Voorwaarden voor het ontvangen van subsidie zijn:

  1. Het merk en type warmtepomp moeten op de Meldcodelijst warmtepompen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan;
  2. Het moet een volledig nieuwe warmtepomp zijn die geïnstalleerd is door een bedrijf;
  3. Je hebt alleen recht op de subsidie als je de warmtepomp laat installeren in een bestaand huis die je zelf gekocht hebt en waarin je woont (of van plan bent te gaan wonen.
  4. De factuur en het betaalbewijs moeten op naam van de huiseigenaar staan.
  5. Binnen 24 maanden (ofwel 2 jaar) na de installatiedatum moet de subsidie zijn aangevraagd
  6. Vraag de subsidie alleen aan via rvo.nl.

Op de website van de RVO vind je meer informatie over de ISDE-subsidieregeling voor warmtepompen.

Energiebespaarlening

Het woord energiebespaarlening zegt het al: dit is geen subsidie, maar een lening. Een andere manier om je huis te verduurzamen. Met de Energiebespaarlening kunnen huiseigenaren boetevrij en tegen een lage rente geld lenen voor bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen. Deze leenregeling is vooral een fijne optie voor mensen die geen spaargeld hebben of hun spaargeld voor andere doeleinden willen gebruiken. Ook is de Energiebespaarlening in te zetten náást een ISDE-subsidie.

De lening is te gebruiken voor 24 duurzame maatregelen, waaronder een zuinige cv-ketel, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie of isolerend glas. Je hoeft de lening niet voor slechts één maatregel in te zetten, maar je kunt er meerdere mee financieren. Het minimale leenbedrag is 1.000 euro en het maximale bedrag 25.000 euro. Als je doel is om een energieneutraal huis te hebben, is het leenbedrag tot maximaal 65.000 euro. De kosten voor maatwerkadvies zijn mee te financieren.
Meer informatie over de Energiebespaarlening vind je op de website van Milieu Centraal.

Subsidie zonneboiler

Als je een zonneboiler koopt, kun je ook een ISDE-subsidie krijgen. Het bedrag dat je ontvangt ligt tussen de 850 euro en de 2.000 euro, afhankelijk van de grootte van het huishouden. Voor een zonneboiler voor vier personen betaal je ongeveer 3.300 euro.

Voor het aanvragen van een subsidie voor de zonneboiler gelden dezelfde voorwaarden als voor het aanvragen van een warmtepomp. Vraag hier de subsidie aan.

Extra geld lenen via je hypotheek

Mensen die een huis kopen die ze willen verduurzamen, kunnen hiervoor extra geld laten opnemen in hun hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld voor de installatie van zonnepanelen en isolatiemaatregelen. Extra geld lenen betekent wel dat je maandelijks hogere lasten hebt, maar uiteindelijk zijn je energielasten wel lager.
Voorwaarde voor extra lenen voor energiebesparende maatregelen is dat het niet meer dan 6 procent van de woningwaarde is, met een maximum van 9.000 euro. Voor dit bedrag kun je vloerisolatie, spouwmuurisolatie en tien zonnepanelen laten aanleggen. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie over het inbouwen van extra hypotheekruimte.

Geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen

Voor het aanschaffen van zonnepanelen is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar. Enkele gemeenten hebben nog wel een subsidieregeling, en er zijn ander regelingen die het voor huiseigenaren aantrekkelijk moeten maken om zonnepanelen op het dak te leggen. Zo kun je op zonenpanelen die je vóór 2023 hebt aangeschaft de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. De salderingsregeling (die vanaf 2025 wordt afgebouwd) zorgt voor een goede stroomprijs die je aan het net levert en met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening kun je geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Subsidie warmtenet

Word je aangesloten op het warmtenet, dan maak je mogelijk aanspraak op een subsidie van 3.325 euro. Als je deze aansluiting op het warmtenet combineert met een isolatiemaatregel, krijg je ook daarop subsidie. Wil je subsidie aanvragen, dan moet je dat binnen 24 uur na het aansluiten van het warmtenet aanvragen.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky
Bronnen: Milieu Centraal, Rijksoverheid, RVO

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).