Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bouwbedrijf BAM hervat uitbetalen dividend na goed 2022

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Bouwbedrijf BAM hervat uitbetalen dividend na goed 2022
Bouwbedrijf BAM hervat het uitkeren van dividend aan aandeelhouders na een naar eigen zeggen goed 2022. In de voorgaande drie jaren werd geen dividend betaald. Volgens de bouwer uit Bunnik werd de winstverwachting behaald en is de orderportefeuille op een goed niveau. Het bedrijf ziet ook aantrekkelijke kansen in de markt door de grote vraag naar onder meer duurzame gebouwen en vitale infrastructuur.

Aandeelhouders kunnen volgens BAM over 2022 rekenen op een dividend van 0,15 euro per aandeel. "Het verheugt mij aan te kondigen dat wij zullen voorstellen de dividenduitkering aan aandeelhouders te hervatten", zegt topman Ruud Joosten in het cijferbericht. Daarmee bevestigt BAM de eerder uitgesproken verwachting voor het betalen van dividend.

De omzet van BAM daalde vorig jaar met 10 procent tot 6,6 miljard euro, maar dat kwam door de verkoop van bedrijfsonderdelen in België en Duitsland, waaronder de Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag Ingenieurbau. Als die effecten niet meegerekend worden, stegen de opbrengsten van de activiteiten van BAM in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland met 2 procent.

Impact inflatie

BAM zegt dat de Nederlandse woningactiviteiten een goede bijdrage hebben geleverd en dat er verder herstel was te zien bij infra in Nederland. Het bedrijf merkte in de tweede helft van het jaar wel een grotere impact van de hoge inflatie, zoals de gestegen materiaal- en arbeidskosten. Ook waren er verstoringen in toeleveringsketens en vertraging bij enkele projecten, aldus BAM.

Mede dankzij boekwinsten op desinvesteringen steeg het nettoresultaat naar 180 miljoen euro, van 18 miljoen euro een jaar eerder. Het aangepaste bedrijfsresultaat bedroeg 350 miljoen euro. Dat was iets meer dan 278 miljoen euro in 2021. Het orderboek staat op 10 miljard euro.

Onderzoek FIOD

De onderneming zegt op koers te blijven bij de uitvoering van de strategie, ondanks de tegenwind van de onzekere macro-economische en geopolitieke situatie. BAM is naar eigen zeggen goed geplaatst om te profiteren van zijn sterke marktposities en structurele groeimogelijkheden.

BAM ging ook in op het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij BAM International door de FIOD en het Openbaar Ministerie. In oktober werd een inval gedaan bij de bouwer. BAM zegt volledig mee te werken en kan niet betrouwbaar inschatten wat de gevolgen kunnen zijn. Die gevolgen kunnen volgens het bedrijf "mogelijk materieel" zijn. Het bedrijf heeft inmiddels alle projecten van BAM International afgerond.

Door: ANP

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.