Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwbedrijf BAM hervat uitbetalen dividend na goed 2022

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bouwbedrijf BAM hervat uitbetalen dividend na goed 2022
Bouwbedrijf BAM hervat het uitkeren van dividend aan aandeelhouders na een naar eigen zeggen goed 2022. In de voorgaande drie jaren werd geen dividend betaald. Volgens de bouwer uit Bunnik werd de winstverwachting behaald en is de orderportefeuille op een goed niveau. Het bedrijf ziet ook aantrekkelijke kansen in de markt door de grote vraag naar onder meer duurzame gebouwen en vitale infrastructuur.

Aandeelhouders kunnen volgens BAM over 2022 rekenen op een dividend van 0,15 euro per aandeel. "Het verheugt mij aan te kondigen dat wij zullen voorstellen de dividenduitkering aan aandeelhouders te hervatten", zegt topman Ruud Joosten in het cijferbericht. Daarmee bevestigt BAM de eerder uitgesproken verwachting voor het betalen van dividend.

De omzet van BAM daalde vorig jaar met 10 procent tot 6,6 miljard euro, maar dat kwam door de verkoop van bedrijfsonderdelen in België en Duitsland, waaronder de Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag Ingenieurbau. Als die effecten niet meegerekend worden, stegen de opbrengsten van de activiteiten van BAM in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland met 2 procent.

Impact inflatie

BAM zegt dat de Nederlandse woningactiviteiten een goede bijdrage hebben geleverd en dat er verder herstel was te zien bij infra in Nederland. Het bedrijf merkte in de tweede helft van het jaar wel een grotere impact van de hoge inflatie, zoals de gestegen materiaal- en arbeidskosten. Ook waren er verstoringen in toeleveringsketens en vertraging bij enkele projecten, aldus BAM.

Mede dankzij boekwinsten op desinvesteringen steeg het nettoresultaat naar 180 miljoen euro, van 18 miljoen euro een jaar eerder. Het aangepaste bedrijfsresultaat bedroeg 350 miljoen euro. Dat was iets meer dan 278 miljoen euro in 2021. Het orderboek staat op 10 miljard euro.

Onderzoek FIOD

De onderneming zegt op koers te blijven bij de uitvoering van de strategie, ondanks de tegenwind van de onzekere macro-economische en geopolitieke situatie. BAM is naar eigen zeggen goed geplaatst om te profiteren van zijn sterke marktposities en structurele groeimogelijkheden.

BAM ging ook in op het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij BAM International door de FIOD en het Openbaar Ministerie. In oktober werd een inval gedaan bij de bouwer. BAM zegt volledig mee te werken en kan niet betrouwbaar inschatten wat de gevolgen kunnen zijn. Die gevolgen kunnen volgens het bedrijf "mogelijk materieel" zijn. Het bedrijf heeft inmiddels alle projecten van BAM International afgerond.

Door: ANP

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.

01 november '23 ( 8:46)

Markt nieuwbouwwoningen blijft lastig volgens bouwconcern Heijmans

De verkoop van nieuwbouwwoningen bij Heijmans was vorig kwartaal lager dan een jaar eerder en dat drukte op de omzet in de vastgoedtak, zegt het bouwconcern. Toch blijft het orderboek van Heijmans "op een sterk niveau" met een totale waarde van 2,6 miljard euro. De opbrengsten in de tak voor onder meer infrastructuur compenseren de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen "ruimschoots".