Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwbedrijf BAM hervat uitbetalen dividend na goed 2022

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bouwbedrijf BAM hervat uitbetalen dividend na goed 2022
Bouwbedrijf BAM hervat het uitkeren van dividend aan aandeelhouders na een naar eigen zeggen goed 2022. In de voorgaande drie jaren werd geen dividend betaald. Volgens de bouwer uit Bunnik werd de winstverwachting behaald en is de orderportefeuille op een goed niveau. Het bedrijf ziet ook aantrekkelijke kansen in de markt door de grote vraag naar onder meer duurzame gebouwen en vitale infrastructuur.

Aandeelhouders kunnen volgens BAM over 2022 rekenen op een dividend van 0,15 euro per aandeel. "Het verheugt mij aan te kondigen dat wij zullen voorstellen de dividenduitkering aan aandeelhouders te hervatten", zegt topman Ruud Joosten in het cijferbericht. Daarmee bevestigt BAM de eerder uitgesproken verwachting voor het betalen van dividend.

De omzet van BAM daalde vorig jaar met 10 procent tot 6,6 miljard euro, maar dat kwam door de verkoop van bedrijfsonderdelen in België en Duitsland, waaronder de Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag Ingenieurbau. Als die effecten niet meegerekend worden, stegen de opbrengsten van de activiteiten van BAM in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland met 2 procent.

Impact inflatie

BAM zegt dat de Nederlandse woningactiviteiten een goede bijdrage hebben geleverd en dat er verder herstel was te zien bij infra in Nederland. Het bedrijf merkte in de tweede helft van het jaar wel een grotere impact van de hoge inflatie, zoals de gestegen materiaal- en arbeidskosten. Ook waren er verstoringen in toeleveringsketens en vertraging bij enkele projecten, aldus BAM.

Mede dankzij boekwinsten op desinvesteringen steeg het nettoresultaat naar 180 miljoen euro, van 18 miljoen euro een jaar eerder. Het aangepaste bedrijfsresultaat bedroeg 350 miljoen euro. Dat was iets meer dan 278 miljoen euro in 2021. Het orderboek staat op 10 miljard euro.

Onderzoek FIOD

De onderneming zegt op koers te blijven bij de uitvoering van de strategie, ondanks de tegenwind van de onzekere macro-economische en geopolitieke situatie. BAM is naar eigen zeggen goed geplaatst om te profiteren van zijn sterke marktposities en structurele groeimogelijkheden.

BAM ging ook in op het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij BAM International door de FIOD en het Openbaar Ministerie. In oktober werd een inval gedaan bij de bouwer. BAM zegt volledig mee te werken en kan niet betrouwbaar inschatten wat de gevolgen kunnen zijn. Die gevolgen kunnen volgens het bedrijf "mogelijk materieel" zijn. Het bedrijf heeft inmiddels alle projecten van BAM International afgerond.

Door: ANP

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.