Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Ongeveer 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat woningeigenaren het oneens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt uit een enquête die consumentenorganisatie de Vastelastenbond uitstuurde. Zo'n 25 procent van de ondervraagden gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte. Dit meldt de Vastelastenbond.  

De enquête werd door 3.278 mensen ingevuld die via de Vastelastenbond bezwaar maakten tegen hun WOZ-waardebepaling. Ruim zeven procent gaf aan geen vertrouwen te hebben in de overheid en besloot uit principe bezwaar te maken tegen hun WOZ-waardebepaling. Meer dan 35 procent diende een bezwaar in omdat zij het oneens waren met de hoogte van de beschikking.

Meer dan een kwart van de respondenten (25,4 procent) wilde gemoedsrust en maakte bezwaar om te controleren of zij niet te veel betaalden voor hun gemeentelijke belastingen. Lastenverlaging vormde de motivatie voor een bezwaar voor bijna elf procent van de ingediende bezwaren.

Onderbouwing WOZ-waarde mist

Wanneer het om waardebepaling en transparantie gaat, laten gemeenten volgens Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond wat steken vallen. Dat blijkt ook uit de uitslag van de enquête: “Het zou voor burgers prettiger zijn als ze nog meer inzicht krijgen in de waardebepaling van de gemeente. Nu mist er vaak een onderbouwing van de WOZ-waarde en dat is jammer.”

Door een rapport toe te voegen en de burger mee te nemen in de besluitvorming zijn gemeenten transparanter. “We zouden graag zien dat elke gemeente standaard en uit eigen beweging het taxatieverslag inzichtelijk maakt. De kloof tussen burger en overheid is groot . Een wetswijziging is een mooie manier om de kloof tussen burger en gemeente te slechten.”

Verbetering zichtbaar

Wolfert ziet zeker verbetering bij gemeente als het om transparantie aankomt. “Steeds meer gemeenten geven duidelijker aan hoe burgers bezwaar kunnen maken tegen hun WOZ-waarde. Dat is een goede ontwikkeling.”

De directeur van de consumentenorganisatie raadt woningeigenaren aan om hun WOZ-waarde goed te controleren. Zeker nu deze met 17 procent gestegen is. Dat kan via de gemeente, maar mocht dat lastig zijn, kunnen consumenten ook de hulp van adviesbureaus inschakelen of een WOZ-check uitvoeren.

Door: Nationale Bouwgids

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.

22 mei '23 ( 6:09)

Prijs koopwoningen opnieuw gedaald in april

De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart.