Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Startsubsidie voor bouwbedrijven kan woningbouw helpen aanjagen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
'Startsubsidie voor bouwbedrijven kan woningbouw helpen aanjagen'
Een startsubsidie voor bouwbedrijven kan helpen om de woningbouw meer op gang te krijgen, zeker nu grote beleggers op hun hoede zijn door de kabinetsplannen voor regulering van de huurmarkt. Daarvoor pleit topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans. Hij trekt daarbij een vergelijking met 2009 toen woonminister Eberhard van der Laan de bouw met stimulering uit de financiële crisis wilde trekken.

In de bouw is het gebruikelijk om pas te beginnen met de uitvoering van een project als 70 procent van de huizen is verkocht. Voor het in de grond gaan van de eerste heipalen moet een bouwer immers allemaal kosten maken en dat is niet zonder risico. "Je gaat niet met 20 of 15 procent voorverkoop starten met de bouw", legt Hillen uit. Maar wanneer de overheid met een subsidie voor overbrugging kan zorgen, dan zou het plaatje er volgens Hillen anders uitzien. "In 2009 heeft zoiets ook gewerkt."

Uit de jaarcijfers van Heijmans kwam vrijdag naar voren dat het concern afgelopen jaar fors minder woningen heeft opgeleverd. Dat komt voor een groot deel door oplopende hypotheekrentes, waardoor kopers minder kunnen lenen. Maar de bouwer merkte ook dat investeerders zich terugtrokken nadat het kabinet met voorstellen was gekomen om de huurmarkt extra aan banden te leggen. Kenners hebben er al voor gewaarschuwd dat het verdienmodel van grote woningverhuurders dan onrendabel dreigt te worden.

Lagere woningverkoop

Hillen verwacht ook in 2023 een lagere woningverkoop. Maar het perspectief voor de middellange termijn is nog steeds goed, geeft hij aan. Een grote woningbouwcrisis als meer dan tien jaar geleden verwacht Hillen zeker niet. Met het stikstofdossier, de oplopende rentes, hoge inflatie en extra regulering krijgt de sector wel veel op zich af. Maar daartegenover staat dat de vraag naar nieuwe woningen ook heel groot is.

"We hebben gewoon woningnood", onderstreept Hillen. Daarbij wijst hij ook naar de opgave vanuit de overheid om tot 2030 bijna een miljoen woningen te bouwen. Om dat te halen is er nog veel werk aan de winkel. Hillen herhaalt ook een eerder pleidooi om meer buitenstedelijk bouwen toe te laten. Verder wil hij dat vergunningsprocedures voor bouwprojecten niet meer zo lang hoeven te duren.

Tegenwind

Dat er nu "wat tegenwind" is voor de woningmarkt en de huizenprijzen dalen noemt hij verder "gezond". Voor nieuwbouwwoningen is de prijsdaling overigens minder sterk dan voor bestaande huizen. Bang dat nieuwbouwwoningen daarmee minder interessant worden voor huizenkopers is Hillen niet. Nieuwe huizen zijn namelijk ook energiezuiniger, wat met de hoge energieprijzen veel kan schelen. "Dan is de aanschaf misschien duurder, maar de woonlasten zijn fundamenteel goedkoper."

Door: ANP

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.