Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Belangenverenigingen huizensector blij met wetsvoorstel woningbouw

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Belangenverenigingen in de huizensector zijn blij met de woningbouwwet die woonminister Hugo de Jonge donderdag heeft voorgesteld. Hierin staat dat het kabinet meer grip wil hebben op de woningbouw en twee derde van de huizen moet bestaan uit sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Huurdersvertegenwoordiger Woonbond, vereniging Aedes van woningcorporaties en Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn vooral te spreken over de regie van de overheid en dat dwang mogelijk wordt.

Het kabinet wil dat er meer en sneller gebouwd wordt. Tot en met 2030 moeten er 900.000 huizen bij komen, maar dat lijkt tot nu toe niet te lukken. Het nieuwe wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat dit doel wel gehaald wordt en dat alle soorten huizen beter verdeeld zijn over het land. Ook komt er een ondergrens voor sociale huurwoningen.

Een woordvoerder van de Woonbond spreekt van "enorm lange wachtrijen" voor sociale huurwoningen. Vooral de ondergrens van 30 procent sociale huur ziet de vereniging voor huurders als vooruitgang, maar de bond plaatst ook een kritische kanttekening. "De verplichting lijkt weg te vallen voor gemeenten die al 30 procent sociale huurwoningen hebben. Die mogen zich richten op middenhuur. Het aantal sociale huurwoningen kan dan minder dan 30 procent worden."

Uitstekend plan

Aedes is voorstander van meer regie van de overheid op de huizenmarkt. Volgens de koepel van woningcorporaties, die zorgen voor sociale huurwoningen, is dat nodig om hun deel van 300.000 woningen te kunnen bouwen tot en met 2030. "We kunnen dat alleen als provincies en gemeenten de locaties beschikbaar stellen", zegt voorzitter Martin van Rijn.

"Een uitstekend plan", noemt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis de nieuwe wet. De vertegenwoordiger van huiseigenaren heeft ervoor gepleit dat het Rijk de regie naar zich toetrekt want de markt bouwt niet de woningen waar behoefte aan is, zegt een woordvoerder. Daarnaast zorgt de mogelijkheid tot dwang volgens de zegsman voor meer huizenbouw. "Nu blijft het te veel bij plannen en vergaderen om die aan te passen. Hierdoor duurt het gemiddeld tien jaar voordat er wordt gebouwd."

Achterstandswijken

De nieuwe wet leidde vrijdag tot ruzie tussen coalitiepartijen. De VVD ziet er niets in dat gemeenten straks mogelijk verplicht kunnen worden tot meer sociale huurwoningen, tot woede van coalitiepartners CDA en ChristenUnie. Een VVD-kamerlid stelde dat minister De Jonge "de achterstandswijken van de toekomst over heel Nederland wil uitrollen". Van Rijn hekelt die uitspraak. "Eerlijk gezegd stoor ik me er nogal aan dat sociale huur meteen wordt geassocieerd met slechte wijken, ik hoopte dat we die tijd gehad hadden."

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.