Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Belangenverenigingen huizensector blij met wetsvoorstel woningbouw

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Belangenverenigingen in de huizensector zijn blij met de woningbouwwet die woonminister Hugo de Jonge donderdag heeft voorgesteld. Hierin staat dat het kabinet meer grip wil hebben op de woningbouw en twee derde van de huizen moet bestaan uit sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen. Huurdersvertegenwoordiger Woonbond, vereniging Aedes van woningcorporaties en Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn vooral te spreken over de regie van de overheid en dat dwang mogelijk wordt.

Het kabinet wil dat er meer en sneller gebouwd wordt. Tot en met 2030 moeten er 900.000 huizen bij komen, maar dat lijkt tot nu toe niet te lukken. Het nieuwe wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat dit doel wel gehaald wordt en dat alle soorten huizen beter verdeeld zijn over het land. Ook komt er een ondergrens voor sociale huurwoningen.

Een woordvoerder van de Woonbond spreekt van "enorm lange wachtrijen" voor sociale huurwoningen. Vooral de ondergrens van 30 procent sociale huur ziet de vereniging voor huurders als vooruitgang, maar de bond plaatst ook een kritische kanttekening. "De verplichting lijkt weg te vallen voor gemeenten die al 30 procent sociale huurwoningen hebben. Die mogen zich richten op middenhuur. Het aantal sociale huurwoningen kan dan minder dan 30 procent worden."

Uitstekend plan

Aedes is voorstander van meer regie van de overheid op de huizenmarkt. Volgens de koepel van woningcorporaties, die zorgen voor sociale huurwoningen, is dat nodig om hun deel van 300.000 woningen te kunnen bouwen tot en met 2030. "We kunnen dat alleen als provincies en gemeenten de locaties beschikbaar stellen", zegt voorzitter Martin van Rijn.

"Een uitstekend plan", noemt een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis de nieuwe wet. De vertegenwoordiger van huiseigenaren heeft ervoor gepleit dat het Rijk de regie naar zich toetrekt want de markt bouwt niet de woningen waar behoefte aan is, zegt een woordvoerder. Daarnaast zorgt de mogelijkheid tot dwang volgens de zegsman voor meer huizenbouw. "Nu blijft het te veel bij plannen en vergaderen om die aan te passen. Hierdoor duurt het gemiddeld tien jaar voordat er wordt gebouwd."

Achterstandswijken

De nieuwe wet leidde vrijdag tot ruzie tussen coalitiepartijen. De VVD ziet er niets in dat gemeenten straks mogelijk verplicht kunnen worden tot meer sociale huurwoningen, tot woede van coalitiepartners CDA en ChristenUnie. Een VVD-kamerlid stelde dat minister De Jonge "de achterstandswijken van de toekomst over heel Nederland wil uitrollen". Van Rijn hekelt die uitspraak. "Eerlijk gezegd stoor ik me er nogal aan dat sociale huur meteen wordt geassocieerd met slechte wijken, ik hoopte dat we die tijd gehad hadden."

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.