Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Voorkomen van wateroverlast ook zaak van vastgoedeigenaren'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Voorkomen van wateroverlast ook zaak van vastgoedeigenaren'
De bewoners van de Rivierenbuurt in Amsterdam houden hun voeten tegenwoordig droog bij een flinke regenbui. Dat was voorheen wel anders. In de Nierstraat dreven de bewoners op een luchtbed door de straat als het hard regende. Door ingrijpen van het waterschap wordt het water nu goed afgevoerd en opgevangen zodat dit weer gebruikt kan worden in droge perioden. Dat meldt ANP Expert Support. 

Dat is goed nieuws voor de bewoners én voor de eigenaren van de panden. Vastgoedeigenaren zouden daarom ook actie moeten ondernemen tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Wateroverlast in steden komt steeds vaker voor door toegenomen zware plotselinge regenbuien. Daarnaast is het zomers steeds warmer en droger en dat komt de leefbaarheid in de stad niet ten goede. Daarom is het belangrijk de gebouwen waarin we leven, werken of naar school gaan te beschermen tegen extreme wateroverlast en hitte. Dat is prettiger voor iedereen en het beperkt het risico van waardedaling van vastgoed.

In de Rivierenbuurt heeft waterschap Waternet het voortouw genomen. De riolering is aangepakt en er is gezorgd voor meer groen in de wijk. Door deze nieuwe groenstroken wordt meer water opgenomen in de grond en de bomen en planten zorgen voor afkoeling door schaduw en verdamping.

Groene daken

Deze verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij het waterschap; ook eigenaren van vastgoed en vastgoedontwikkelaars moeten in actie te komen. Zij kunnen initiatief nemen om de buurt te vergroenen samen met bewoners en gemeente, of het pand zelf beter bestand te maken tegen hitte en wateroverlast. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van zonwering en groene daken.

Wateroverlast en droogte brengen schade toe aan vastgoed en dat is lang niet altijd verzekerd. Bovendien waardeert de bewoner een prettigere leefomgeving. Het is al eerder bewezen dat woningen in de buurt van een park een hogere waarde hebben dan woningen in andere delen van de stad.

Door: Nationale Bouwgids

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.