Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vooral in Brabant nam het aantal woningen met zonnepanelen fiks toe

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederland is in korte tijd een echt zonnepanelenland geworden. Vooral in de provincie Brabant nam het aantal woningen met zonnepanelen fiks toe met maar liefst 30 procent. Qua gemeenten schiet Vlieland erboven uit. Daar steeg het aantal woningen dat zonne-energie opwekt in een jaar tijd met liefst 56,9 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente CBS data. In heel ons land steeg het aantal huizen met zonnepanelen met ruim een kwart. Dit meldt Independer.

In elke provincie is er in een jaar tijd flink geïnvesteerd in zonne-energie. Noord-Brabant is Nederlands kampioen. Daar nam het aantal woningen met zonnepanelen toe met maar liefst 29,8 procent. Met kort daarop Zuid-Holland, met ook een forse stijging van 29,6 procent. Zeeland heeft de laagste stijging al nam het aantal woningen met zonnepanelen op het dak alsnog toe met 18,4 procent. 

Vlieland kampioen van de gemeenten

Op gemeenteniveau zijn de verschillen nog groter. In relatieve zin steeg het aantal huizen met zonnepanelen het sterkst op het Waddeneiland Vlieland met 56,9 procent en in het Zuid-Hollandse Voorschoten met 51,1 procent. De gemeente Krimpen aan den IJssel komt als derde over de streep met een groei van 48,2 procent. In absolute zin was de groei het sterkst in Groningen (+5.595), Tilburg (+5.124) en Utrecht (4.891).

Bijna 1 op de 4 woningen heeft zonnepanelen

Momenteel heeft gemiddeld 22,1 procent van de Nederlandse woningen zonnepanelen, al zijn er lokaal grote verschillen. Drenthe loopt voorop: hier heeft zelfs 34,6 procent van de huizen een installatie om zonnestroom op te wekken. Ook in Friesland (30,5 procent), Zeeland (29,5 procent) en Groningen (28,5 procent) hebben veel woningen zonnepanelen. “De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie- expert Joris Kerkhof.

Zuid-Holland loopt vooralsnog het verst achter. In deze provincie heeft slechts 14,7 procent van de woningen installaties met zonnepanelen. Ook in Noord-Holland is dit percentage lager dan elders in het land (16,1 procent). “In deze provincies heb je veel steden met hoogbouw en ook sociale huurwoningen. We zien duidelijk dat hier de stap naar verduurzaming nog moet worden gemaakt”, aldus Kerkhof.

Door: Nationale Bouwgids

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.