Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vooral in Brabant nam het aantal woningen met zonnepanelen fiks toe

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Nederland is in korte tijd een echt zonnepanelenland geworden. Vooral in de provincie Brabant nam het aantal woningen met zonnepanelen fiks toe met maar liefst 30 procent. Qua gemeenten schiet Vlieland erboven uit. Daar steeg het aantal woningen dat zonne-energie opwekt in een jaar tijd met liefst 56,9 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente CBS data. In heel ons land steeg het aantal huizen met zonnepanelen met ruim een kwart. Dit meldt Independer.

In elke provincie is er in een jaar tijd flink geïnvesteerd in zonne-energie. Noord-Brabant is Nederlands kampioen. Daar nam het aantal woningen met zonnepanelen toe met maar liefst 29,8 procent. Met kort daarop Zuid-Holland, met ook een forse stijging van 29,6 procent. Zeeland heeft de laagste stijging al nam het aantal woningen met zonnepanelen op het dak alsnog toe met 18,4 procent. 

Vlieland kampioen van de gemeenten

Op gemeenteniveau zijn de verschillen nog groter. In relatieve zin steeg het aantal huizen met zonnepanelen het sterkst op het Waddeneiland Vlieland met 56,9 procent en in het Zuid-Hollandse Voorschoten met 51,1 procent. De gemeente Krimpen aan den IJssel komt als derde over de streep met een groei van 48,2 procent. In absolute zin was de groei het sterkst in Groningen (+5.595), Tilburg (+5.124) en Utrecht (4.891).

Bijna 1 op de 4 woningen heeft zonnepanelen

Momenteel heeft gemiddeld 22,1 procent van de Nederlandse woningen zonnepanelen, al zijn er lokaal grote verschillen. Drenthe loopt voorop: hier heeft zelfs 34,6 procent van de huizen een installatie om zonnestroom op te wekken. Ook in Friesland (30,5 procent), Zeeland (29,5 procent) en Groningen (28,5 procent) hebben veel woningen zonnepanelen. “De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie- expert Joris Kerkhof.

Zuid-Holland loopt vooralsnog het verst achter. In deze provincie heeft slechts 14,7 procent van de woningen installaties met zonnepanelen. Ook in Noord-Holland is dit percentage lager dan elders in het land (16,1 procent). “In deze provincies heb je veel steden met hoogbouw en ook sociale huurwoningen. We zien duidelijk dat hier de stap naar verduurzaming nog moet worden gemaakt”, aldus Kerkhof.

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.