Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Tijdelijk prijsplafond aanjager voor verduurzamen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De helft van de huiseigenaren voelt de druk van het tijdelijke prijsplafond om hun huis te verduurzamen zodat de energierekening ook de komende jaren betaalbaar blijft. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder bijna 700 woningbezitters, meldt VEH. 

Bijna een derde van de huiseigenaren wil door de hoge energierekening extra vaart zetten achter hun verduurzamingsplannen. Een vijfde van hen had dergelijke plannen al voordat de energierekeningen stegen. Betere isolatie van het huis en zelf energie opwekken met zonnepanelen staat bij ruim de helft bovenaan de prioriteitenlijst.

Grote stappen

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Juist nu moet alles op alles worden gezet om mensen te helpen om hun woning te verduurzamen. Met goede besparingsadviezen, toegankelijke financieringsmogelijkheden, een groter aanbod van producten en uitbreiding van de installatiecapaciteit kan het verbruik in honderdduizenden huizen blijvend omlaag. Dan zet Nederland grote stappen en blijft de energierekening voor velen betaalbaar.”

Van de huiseigenaren denkt 17 procent dat het energieprijsplafond hen veel gaat helpen bij het betaalbaar houden van de energierekening, terwijl 44 procent verwacht dat het een beetje helpt. Bijna een kwart zegt dat het prijsplafond voor hen nadelen heeft. Dit komt veelal voor bij huishoudens met een elektrische warmtepomp. Het verbruik komt hierdoor boven het maximum en de energierekening wordt veel minder gecompenseerd door het prijsplafond.

Scherp oog op energieverbruik

Het energieverbruik wordt door huiseigenaren scherp in de gaten gehouden: ruim 90 procent kijkt minimaal 1 keer per maand naar de meterstanden of controleert het eigen verbruik op een verbruiksapp. Ongeveer een derde doet dat bijna dagelijks. Maar liefst driekwart past het eigen gedrag aan om minder energie te verbruiken.

Hoop op terugkeer vaste tarieven

Volgens het CBS heeft ruim 67 procent van de huishoudens inmiddels een energiecontract met variabele tarieven. Omdat het prijsplafond alleen in 2023 van kracht is, kijkt driekwart met ongeduld uit naar de terugkeer van contracten met vaste tarieven. Momenteel bieden nog maar 5 van de 53 energieleveranciers dergelijke contracten aan.

Door: Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).