Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Tijdelijk prijsplafond aanjager voor verduurzamen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
De helft van de huiseigenaren voelt de druk van het tijdelijke prijsplafond om hun huis te verduurzamen zodat de energierekening ook de komende jaren betaalbaar blijft. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder bijna 700 woningbezitters, meldt VEH. 

Bijna een derde van de huiseigenaren wil door de hoge energierekening extra vaart zetten achter hun verduurzamingsplannen. Een vijfde van hen had dergelijke plannen al voordat de energierekeningen stegen. Betere isolatie van het huis en zelf energie opwekken met zonnepanelen staat bij ruim de helft bovenaan de prioriteitenlijst.

Grote stappen

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Juist nu moet alles op alles worden gezet om mensen te helpen om hun woning te verduurzamen. Met goede besparingsadviezen, toegankelijke financieringsmogelijkheden, een groter aanbod van producten en uitbreiding van de installatiecapaciteit kan het verbruik in honderdduizenden huizen blijvend omlaag. Dan zet Nederland grote stappen en blijft de energierekening voor velen betaalbaar.”

Van de huiseigenaren denkt 17 procent dat het energieprijsplafond hen veel gaat helpen bij het betaalbaar houden van de energierekening, terwijl 44 procent verwacht dat het een beetje helpt. Bijna een kwart zegt dat het prijsplafond voor hen nadelen heeft. Dit komt veelal voor bij huishoudens met een elektrische warmtepomp. Het verbruik komt hierdoor boven het maximum en de energierekening wordt veel minder gecompenseerd door het prijsplafond.

Scherp oog op energieverbruik

Het energieverbruik wordt door huiseigenaren scherp in de gaten gehouden: ruim 90 procent kijkt minimaal 1 keer per maand naar de meterstanden of controleert het eigen verbruik op een verbruiksapp. Ongeveer een derde doet dat bijna dagelijks. Maar liefst driekwart past het eigen gedrag aan om minder energie te verbruiken.

Hoop op terugkeer vaste tarieven

Volgens het CBS heeft ruim 67 procent van de huishoudens inmiddels een energiecontract met variabele tarieven. Omdat het prijsplafond alleen in 2023 van kracht is, kijkt driekwart met ongeduld uit naar de terugkeer van contracten met vaste tarieven. Momenteel bieden nog maar 5 van de 53 energieleveranciers dergelijke contracten aan.

Door: Nationale Bouwgids

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.