Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe WOZ-waarden bekend

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Nieuwe WOZ-waarden bekend
De meeste gemeenten hebben in januari en februari de nieuwe WOZ-waarden voor belastingjaar 2023 bekendgemaakt. Deze waarden zijn voor iedereen openbaar. Dit betekent dat je nu van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde kunt opvragen via het WOZ-waardeloket. Dat meldt ANP Expert Support.

De grote stijging van de WOZ-waarden van woningen trekt dit jaar veel aandacht. Belangrijk hierbij is dat de WOZ-waarde dit jaar gaat om de marktwaarde van woningen rond 1 januari 2022. De dalende verkoopprijzen in de tweede helft van 2022 mogen dit jaar nog niet in de WOZ-taxaties tot uitdrukking komen.

Resultaten toezicht Waarderingskamer

Voordat gemeenten de WOZ-waarden bekend mogen maken, moeten zij toestemming hebben van de Waarderingskamer. Daarbij wordt gecontroleerd of de nieuwe WOZ-waarden aansluiten op de marktwaarde, de onderlinge verhoudingen tussen woningen juist zijn en of de gemeente grote WOZ-waardestijgingen kan uitleggen.

De Waarderingskamer heeft de afgelopen maanden ongeveer de helft van alle 9 miljoen getaxeerde woningen en andere onroerende zaken gecontroleerd. Daarbij maakt de Waarderingskamer gebruik van geautomatiseerde vergelijkingen en inspecties bij gemeenten. Diverse gemeenten hebben de in eerste instantie getaxeerde WOZ-waarden daarop nog nader moeten aanpassen of controleren voordat toestemming voor het verzenden van de WOZ-waarden is verleend.

WOZ-taxatie zelf controleren

De controles van de Waarderingskamer kunnen niet waarborgen dat elke individuele WOZ-taxatie correct is. Als een belanghebbende denkt dat er een onjuiste waarde is vastgesteld, dan kan via MijnOverheid of de website van de gemeente het taxatieverslag worden ingezien. Gemeenten en samenwerkingsverbanden staan klaar om vragen over WOZ-waarden te beantwoorden.

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.