Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Honderden deelnemers Woonprotest toch door Kalverstraat

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Honderden deelnemers Woonprotest toch door Kalverstraat
Honderden deelnemers aan een woonprotest in het centrum van Amsterdam hebben zondag toch een mars gehouden door de Kalverstraat. Vanwege de lage opkomst kon de route die de organisatie oorspronkelijk wilde lopen, toch worden gevolgd. De demonstranten mochten in groepen van maximaal vierhonderd personen door de winkelstraat lopen, meldde de politie zondag.

De organisatie meldde eerder, bij de aankondiging van het protest, dat de mars door de Kalverstraat zou gaan. "De drukke Kalverstraat is een symbolische locatie, omdat daar, midden in het stadscentrum, duizenden vierkante meters aan bewoonbare ruimte leeg staat voor de winsten van grote internationale retailbedrijven en vastgoedbeleggers", aldus Melissa Koutouzis, een van de organisatoren.

De organisatie meldde zaterdag echter de route voor de mars aan te passen, omdat zij niet akkoord ging met de voorwaarden van de zogenoemde driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef. De autoriteiten wilden dat demonstranten in groepen van maximaal vierhonderd deelnemers vanaf de Dam door de winkelstraat zouden lopen. Als het totale aantal demonstranten boven de 2000 zou zijn, zou de mars naar het Waterlooplein niet door de winkelstraat mogen voeren, maar moest die over het Rokin. De autoriteiten waren bang dat de veiligheid door een hoge opkomst en drukte, vanwege onder meer de voorjaarsvakantie, in het geding zou komen.

Gespannen sfeer

Een verslaggever ter plekke meldde dat de sfeer tijdens de start van de mars even gespannen was. Een agent zou met een wapenstok op een aantal demonstranten hebben ingeslagen. Daarbij werd de politie door demonstranten voor fascisten uitgemaakt. Ook werd er door de Mobiele Eenheid kort een linie gevormd tussen de groep demonstranten die in de Kalverstraat liep en de demonstranten op de Dam.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de organisatie zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden. Zo was er geen begeleiding en moest er ruimte worden gemaakt om groepen te creëren. Daarbij is volgens de woordvoerder inderdaad geweld gebruikt.

Statement

"Schande", noemt een woordvoerster van het woonprotest het politiegeweld. "Er is nooit reden om mensen in elkaar te gaan slaan".

Op de Dam verzamelden zich zondag aan het begin van de middag honderden mensen om te demonstreren voor het recht op betaalbaar wonen. De organisatie van het woonprotest zei tijdens een toespraak dat de opkomst lager is dan de vorige keer, in 2021. Toen deden zo'n 18.000 mensen mee aan het woonprotest in het Amsterdamse Westerpark. "Maar dat maakt niet uit want het gaat erom dat we ons statement maken", aldus de organisatie.

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.