Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Honderden deelnemers Woonprotest toch door Kalverstraat

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Honderden deelnemers Woonprotest toch door Kalverstraat
Honderden deelnemers aan een woonprotest in het centrum van Amsterdam hebben zondag toch een mars gehouden door de Kalverstraat. Vanwege de lage opkomst kon de route die de organisatie oorspronkelijk wilde lopen, toch worden gevolgd. De demonstranten mochten in groepen van maximaal vierhonderd personen door de winkelstraat lopen, meldde de politie zondag.

De organisatie meldde eerder, bij de aankondiging van het protest, dat de mars door de Kalverstraat zou gaan. "De drukke Kalverstraat is een symbolische locatie, omdat daar, midden in het stadscentrum, duizenden vierkante meters aan bewoonbare ruimte leeg staat voor de winsten van grote internationale retailbedrijven en vastgoedbeleggers", aldus Melissa Koutouzis, een van de organisatoren.

De organisatie meldde zaterdag echter de route voor de mars aan te passen, omdat zij niet akkoord ging met de voorwaarden van de zogenoemde driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef. De autoriteiten wilden dat demonstranten in groepen van maximaal vierhonderd deelnemers vanaf de Dam door de winkelstraat zouden lopen. Als het totale aantal demonstranten boven de 2000 zou zijn, zou de mars naar het Waterlooplein niet door de winkelstraat mogen voeren, maar moest die over het Rokin. De autoriteiten waren bang dat de veiligheid door een hoge opkomst en drukte, vanwege onder meer de voorjaarsvakantie, in het geding zou komen.

Gespannen sfeer

Een verslaggever ter plekke meldde dat de sfeer tijdens de start van de mars even gespannen was. Een agent zou met een wapenstok op een aantal demonstranten hebben ingeslagen. Daarbij werd de politie door demonstranten voor fascisten uitgemaakt. Ook werd er door de Mobiele Eenheid kort een linie gevormd tussen de groep demonstranten die in de Kalverstraat liep en de demonstranten op de Dam.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de organisatie zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden. Zo was er geen begeleiding en moest er ruimte worden gemaakt om groepen te creëren. Daarbij is volgens de woordvoerder inderdaad geweld gebruikt.

Statement

"Schande", noemt een woordvoerster van het woonprotest het politiegeweld. "Er is nooit reden om mensen in elkaar te gaan slaan".

Op de Dam verzamelden zich zondag aan het begin van de middag honderden mensen om te demonstreren voor het recht op betaalbaar wonen. De organisatie van het woonprotest zei tijdens een toespraak dat de opkomst lager is dan de vorige keer, in 2021. Toen deden zo'n 18.000 mensen mee aan het woonprotest in het Amsterdamse Westerpark. "Maar dat maakt niet uit want het gaat erom dat we ons statement maken", aldus de organisatie.

Door: ANP

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.