Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bezuiniging op wonen is breekpunt voor GroenLinks en PvdA

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bezuiniging op wonen is breekpunt voor GroenLinks en PvdA
GroenLinks en PvdA gaan niet meewerken aan de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op de jeugdzorg, verpleeghuiszorg, jonggehandicaptenkorting en de bijstand. Dat beloven partijleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) op een verkiezingsbijeenkomst. Ze zeggen ook eventuele nieuwe bezuinigingen uit de koker van de VVD tegen te willen houden.

"Als je bezuinigt op zorg, wonen en sociale zekerheid, dan brokkelt het cement van de samenleving af en dreigt het ineen te storten", zegt Klaver in een persverklaring. Hij en Kuiken reageren daarin op uitspraken van de lijsttrekker van de VVD in de Eerste Kamer, oud-minister Edith Schippers. "De VVD dreigt al maanden met bezuinigingen, maar wil niet zeggen waarop. Het is tijd dat ze openheid geven en kleur bekennen. Daar daag ik de VVD graag toe uit", zegt Kuiken daarover.

De partijen wijzen op het verkiezingsprogramma van de VVD en stellen vast dat 6,8 miljard euro bezuinigd zou kunnen worden op onder meer sociale zekerheid, toeslagen, onderwijs en duurzame energie. De voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op jeugdzorg, verpleeghuiszorg, jonggehandicaptenkorting en de bijstand zijn voor de partijen een "breekpunt". Zo nodig zeggen de partijen de wetten of begrotingen waarin dat wordt geregeld te blokkeren.

Landelijke gevolgen

De verkiezingen van 15 maart zijn eigenlijk voor de Provinciale Staten, maar omdat die de leden van de Eerste Kamer kiezen, hebben die ook direct landelijke gevolgen. De coalitie die het zittende kabinet steunt, heeft al geen meerderheid in de senaat. Het ziet ernaar uit dat de vier coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) straks nog minder zetels zullen krijgen.

GroenLinks en PvdA doen ieder met een eigen lijst mee aan de Eerste Kamerverkiezingen, om vervolgens in de senaat de fracties samen te voegen. Volgens de peilingen zou het daarmee mogelijk de grootste fractie kunnen worden. De VVD heeft deze campagne vaak uitgehaald naar de "linkse wolk", zoals VVD-leider Mark Rutte de twee partijen noemde, om dat te voorkomen.

De gezamenlijke campagnebijeenkomst in Middelburg is de eerste van vier zogenoemde townhalls die PvdA en GroenLinks organiseren. Daarmee trappen ze af in de enige provincie waar de twee partijen daadwerkelijk een gezamenlijke lijst gevormd hebben: Zeeland.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).