Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bezuiniging op wonen is breekpunt voor GroenLinks en PvdA

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Bezuiniging op wonen is breekpunt voor GroenLinks en PvdA
GroenLinks en PvdA gaan niet meewerken aan de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op de jeugdzorg, verpleeghuiszorg, jonggehandicaptenkorting en de bijstand. Dat beloven partijleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) op een verkiezingsbijeenkomst. Ze zeggen ook eventuele nieuwe bezuinigingen uit de koker van de VVD tegen te willen houden.

"Als je bezuinigt op zorg, wonen en sociale zekerheid, dan brokkelt het cement van de samenleving af en dreigt het ineen te storten", zegt Klaver in een persverklaring. Hij en Kuiken reageren daarin op uitspraken van de lijsttrekker van de VVD in de Eerste Kamer, oud-minister Edith Schippers. "De VVD dreigt al maanden met bezuinigingen, maar wil niet zeggen waarop. Het is tijd dat ze openheid geven en kleur bekennen. Daar daag ik de VVD graag toe uit", zegt Kuiken daarover.

De partijen wijzen op het verkiezingsprogramma van de VVD en stellen vast dat 6,8 miljard euro bezuinigd zou kunnen worden op onder meer sociale zekerheid, toeslagen, onderwijs en duurzame energie. De voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op jeugdzorg, verpleeghuiszorg, jonggehandicaptenkorting en de bijstand zijn voor de partijen een "breekpunt". Zo nodig zeggen de partijen de wetten of begrotingen waarin dat wordt geregeld te blokkeren.

Landelijke gevolgen

De verkiezingen van 15 maart zijn eigenlijk voor de Provinciale Staten, maar omdat die de leden van de Eerste Kamer kiezen, hebben die ook direct landelijke gevolgen. De coalitie die het zittende kabinet steunt, heeft al geen meerderheid in de senaat. Het ziet ernaar uit dat de vier coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) straks nog minder zetels zullen krijgen.

GroenLinks en PvdA doen ieder met een eigen lijst mee aan de Eerste Kamerverkiezingen, om vervolgens in de senaat de fracties samen te voegen. Volgens de peilingen zou het daarmee mogelijk de grootste fractie kunnen worden. De VVD heeft deze campagne vaak uitgehaald naar de "linkse wolk", zoals VVD-leider Mark Rutte de twee partijen noemde, om dat te voorkomen.

De gezamenlijke campagnebijeenkomst in Middelburg is de eerste van vier zogenoemde townhalls die PvdA en GroenLinks organiseren. Daarmee trappen ze af in de enige provincie waar de twee partijen daadwerkelijk een gezamenlijke lijst gevormd hebben: Zeeland.

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.