Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Kostbare nieuwbouw bedreigt bouwproductie'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
ING verwacht verdere afkoeling van de woningmarkt en een prijsdaling van bestaande woningen van 6 procent. Bij nieuwbouwwoningen is die trend minder zichtbaar. Volgens het CBS ligt de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning in Nederland in het derde kwartaal van 2022 op 474.000 euro bij aanhoudende hoge bouwkosten (2022: +9,1 procent t.o.v. 2021). De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning bedroeg in januari 2023 bijna 425.000 euro. De vrees dat het prijsverschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw voor de korte termijn toe gaat nemen is slecht nieuws voor de bouwproductie, zegt Jan van der Doelen van ING Business Banking Nederland.

"Voor kopers komt de haalbaarheid van een duurzame nieuwbouwwoning daardoor verder in de knel. ING constateerde op 23 februari ook al dat de nieuw voorgestelde extra regulering op de huurmarkt de nieuwbouw van woningen tijdelijk remt. En aanvullend daarop geldt: ook die hoge bouwkosten van nieuwbouw drukken de bouw", aldus van der Doelen.

Historisch hoog niveau

Door de fors gestegen bouwkosten ligt de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning op een historisch hoog niveau. De stijging van de arbeidskosten en prijzen voor bouwmaterialen als beton, cement, bakstenen en dakpannen zijn de belangrijkste oorzaak. Ook spelen de toegenomen kosten om een bouwproject van de grond te krijgen, zoals (her)berekeningen van de stikstofuitstoot en het traag verlopende vergunningen- en bezwaartraject een rol.

Hypotheekrente

De prijs voor bestaande woningen is echter al enkele maanden aan het dalen." Met uitzondering van afgelopen januari waar verrassend genoeg een prijsstijging werd genoteerd, maar dit lijkt niet structureel te zijn. Belangrijkste oorzaak van de prijsdaling is de gestegen rente waardoor de leencapaciteit van huizenkopers is afgenomen. Het verschil in prijs tussen bestaande en nieuwe woningen dreigt dus groter te worden."

Op korte termijn kan deze ontwikkeling de voortgang van de bouwproductie in gevaar brengen, benadrukt  Van der Doelen. "Omdat (potentiële) kopers nu vaker kiezen voor een bestaande (vervangende) woning. De voordelen voor kopers zijn niet alleen het inmiddels grotere aanbod en de snellere beschikbaarheid. Door het prijsverschil loont het om nu ook te investeren in verduurzaming van de gekochte woning. Op langere termijn zal de kloof waarschijnlijk kleiner worden, doordat nieuwbouw de trend van de prijsontwikkeling van bestaande woningen zal moeten volgen om concurrerend te blijven."

"Voor bouwbedrijven is het zaak te blijven werken aan het verder optimaliseren van het eigen bouwproces. Digitaliseren en industrialiseren kunnen de bouwkosten met 10 à 15 procent terugdringen. Dit lukt niet ‘overnight’ maar gelukkig zijn veel bedrijven hier al actief mee bezig. Verder valt te overwegen om bouwprojecten op te knippen of opnieuw samen te stellen. Zodat de verkoop niet gaat stokken."

Door: Nationale Bouwgids

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.