Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zonnepanelenbedrijf enie.nl gaat verder onder de naam Soly

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Zonnepanelenbedrijf enie.nl gaat onder de naam Soly verder en wil in het buitenland groeien. Zo breidde het bedrijf, dat al in België en Zuid-Afrika actief was, onlangs uit naar Duitsland en wordt een gang naar de Britse markt onderzocht. Onder de nieuwe naam met een internationalere uitstraling wil het tien jaar oude bedrijf de omzet dit jaar verviervoudigen naar 100 miljoen euro, vertelt Milan van der Meulen die de onderneming samen met zijn broer Patrick oprichtte.

De eerste twee maanden zijn al bemoedigend, aldus Van der Meulen. "In januari en februari vertienvoudigde onze omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar." Bovendien is Soly al winstgevend.

Behalve de uitbreiding naar meer landen moet ook de uitbreiding van het aanbod helpen bij de beoogde omzetgroei. "Steeds vaker leveren we nu ook een thuisbatterij of laadpaal."

Nederland koploper

Die thuisbatterij is in landen als België en Zuid-Afrika, waar enie.nl de naam Soly al voerde, en in Duitsland al heel normaal voor bezitters van zonnepanelen. "Daar is geen salderingsregeling", verwijst Van der Meulen naar de regeling waarmee Nederlandse zonnepanelenbezitters stroom terug kunnen leveren aan het net. "Maar ook in Nederland begint de interesse wat meer te komen."

Nederland, met zo'n 24.000 klanten de grootste markt van Soly, is volgens de oprichter een wat volwassener markt dan de andere landen waar het bedrijf actief is. "Nederland is echt een koploper met zonnepanelen. In andere landen begint dat vaak nu pas echt te komen", weet Van der Meulen. Daar hangt ook ander gedrag mee samen. "Hier zien we dat mensen die al zonnepanelen hebben nu nog een laadpaal of thuisbatterij kopen. Maar in België of Duitsland zien we dat die verkoop meer als één pakket gaat."

Huren van zonnepanelen

Ook zijn er in Nederland meer mensen die zonnepanelen huren bij Soly. "Dat doet ongeveer 20 procent van onze klanten. In andere landen is dat aandeel ongeveer de helft", ziet Van der Meulen. Hij verwacht dat in Nederland het aandeel nog gaat groeien. "Veel mensen die het zich konden veroorloven hebben al zonnepanelen aangeschaft. Als dat niet lukte wordt het met de huuroptie betaalbaarder."

De buitenlandse expansie van Soly is mede mogelijk gemaakt omdat pensioenfonds ABP en Shell Ventures, de investeringstaks van het olie- en gasconcern, vorig jaar geld staken in het bedrijf. "We hadden al plannen liggen, maar het gaat nu allemaal wel sneller", beaamt Van der Meulen. Samen met zijn broer maakte hij al plannen voor de uitbreiding naar verdere landen, zonder te willen vertellen welke dat zijn. "Maar het is wel echt serieus geworden."

Door: ANP

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.