Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zonnepanelenbedrijf enie.nl gaat verder onder de naam Soly

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Zonnepanelenbedrijf enie.nl gaat onder de naam Soly verder en wil in het buitenland groeien. Zo breidde het bedrijf, dat al in België en Zuid-Afrika actief was, onlangs uit naar Duitsland en wordt een gang naar de Britse markt onderzocht. Onder de nieuwe naam met een internationalere uitstraling wil het tien jaar oude bedrijf de omzet dit jaar verviervoudigen naar 100 miljoen euro, vertelt Milan van der Meulen die de onderneming samen met zijn broer Patrick oprichtte.

De eerste twee maanden zijn al bemoedigend, aldus Van der Meulen. "In januari en februari vertienvoudigde onze omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar." Bovendien is Soly al winstgevend.

Behalve de uitbreiding naar meer landen moet ook de uitbreiding van het aanbod helpen bij de beoogde omzetgroei. "Steeds vaker leveren we nu ook een thuisbatterij of laadpaal."

Nederland koploper

Die thuisbatterij is in landen als België en Zuid-Afrika, waar enie.nl de naam Soly al voerde, en in Duitsland al heel normaal voor bezitters van zonnepanelen. "Daar is geen salderingsregeling", verwijst Van der Meulen naar de regeling waarmee Nederlandse zonnepanelenbezitters stroom terug kunnen leveren aan het net. "Maar ook in Nederland begint de interesse wat meer te komen."

Nederland, met zo'n 24.000 klanten de grootste markt van Soly, is volgens de oprichter een wat volwassener markt dan de andere landen waar het bedrijf actief is. "Nederland is echt een koploper met zonnepanelen. In andere landen begint dat vaak nu pas echt te komen", weet Van der Meulen. Daar hangt ook ander gedrag mee samen. "Hier zien we dat mensen die al zonnepanelen hebben nu nog een laadpaal of thuisbatterij kopen. Maar in België of Duitsland zien we dat die verkoop meer als één pakket gaat."

Huren van zonnepanelen

Ook zijn er in Nederland meer mensen die zonnepanelen huren bij Soly. "Dat doet ongeveer 20 procent van onze klanten. In andere landen is dat aandeel ongeveer de helft", ziet Van der Meulen. Hij verwacht dat in Nederland het aandeel nog gaat groeien. "Veel mensen die het zich konden veroorloven hebben al zonnepanelen aangeschaft. Als dat niet lukte wordt het met de huuroptie betaalbaarder."

De buitenlandse expansie van Soly is mede mogelijk gemaakt omdat pensioenfonds ABP en Shell Ventures, de investeringstaks van het olie- en gasconcern, vorig jaar geld staken in het bedrijf. "We hadden al plannen liggen, maar het gaat nu allemaal wel sneller", beaamt Van der Meulen. Samen met zijn broer maakte hij al plannen voor de uitbreiding naar verdere landen, zonder te willen vertellen welke dat zijn. "Maar het is wel echt serieus geworden."

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.