Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ophef over plan Spaans bouwbedrijf Ferrovial voor vertrek naar Nederland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Ophef over plan Spaans bouwbedrijf Ferrovial voor vertrek naar Nederland
Plannen van het Spaanse bouwbedrijf Ferrovial voor een verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland zijn slecht gevallen in Spanje. De regering van premier Pedro Sánchez noemde die stap ondankbaar en tegen de belangen van Spanje in. Minister van Economische Zaken Nadia Calviño heeft in een telefoongesprek met Ferrovial-topman Rafael del Pino gezegd dat de verhuizingsplannen "een fout" zijn. Volgens haar heeft het bedrijf "alles aan Spanje te danken".

Ferrovial kwam dinsdagavond met de plannen om zijn hoofdkantoor in Nederland te vestigen. Het bedrijf wil dan hier ook een beursnotering aanvragen, maar ook een notering aan de beurs in Madrid behouden. Op een later moment wil Ferrovial ook naar de beurs in New York.

Nederland staat bekend als een belastingparadijs en dat werd Ferrovial dan ook voor de voeten geworpen. Het bedrijf, dat vooral infrastructuur ontwerpt, bouwt en beheert, maar ook bijvoorbeeld de Londense luchthaven Heathrow uitbaat, ontkent dat. Eerder waren alle niet-Spaanse activiteiten in Engeland ondergebracht. Maar na de Brexit had het bedrijf die al naar Nederland verplaatst om binnen de Europese Unie te blijven. Ferrovial haalt 82 procent van alle omzet buiten Spanje.

Strijd met Spaanse overheid

De Spaanse regering, waarin de socialistische PSOE een meerderheid heeft, ligt al langer overhoop met het bedrijfsleven. Afgelopen jaar legde de regering banken en nutsbedrijven een extra belasting op. Ook gingen de minimumlonen sterk omhoog om de hoge inflatie het hoofd te bieden, tegen de wensen van het bedrijfsleven in. De mogelijke verhuizing van Ferrovial, het dertiende grootste bedrijf van Spanje naar marktwaarde, komt in een verkiezingsjaar.

Ferrovial zegt dat de verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten, werkgelegenheid en investeringsplannen in Spanje. Ook zal het bedrijf naar eigen zeggen niet minder dividend betalen aan aandeelhouders.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).