Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Woningcorporaties zijn volgens Aedes al duidelijk over bouwprestaties

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Woningcorporaties zijn volgens Aedes al duidelijk over bouwprestaties
Woningcorporaties geven al duidelijkheid in hoeveel de corporaties daadwerkelijk kunnen bouwen en wat zij op korte termijn kunnen investeren. Dit zegt hun branchevereniging Aedes in een reactie op het rapport over de corporatiesector van toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw). Volgens NEPROM, de branchevereniging van projectontwikkelaars, moeten corporaties echter duidelijker zijn tegenover overheden.

De Aw schrijft onder meer dat corporaties meer en duidelijker inzicht moeten geven in hun bouwprestaties. Volgens het rapport, dat donderdag aan minister Hugo de Jonge is aangeboden, heerst bij sommige woningcorporaties een gebrek aan inzicht in hoeveel ze daadwerkelijk kunnen bouwen en wat zij kunnen investeren op korte termijn. Beter inzicht is nodig om de landelijke woningbouwdoelen te halen. Zo moeten er tot en met 2030 900.000 woningen bij komen, waarvan 300.000 sociale huurwoningen.

Woningcorporaties geven al genoeg inzicht in hun bouwprestaties, zegt Aedes. De koepel verwijst naar een convenant om informatie-uitwisseling tussen corporaties, de Aw en het ministerie van Binnenlandse Zaken te verbeteren. Woningcorporaties en andere organisaties zijn echter niet verplicht zich aan deze afspraken te houden.

Eerdere rol bij verwerven bouwgrond

Jan Fokkema, directeur van NEPROM, vindt het goed als corporaties overheden meer helderheid geven. "Het is niet duidelijk hoe zij landelijk 300.000 sociale huurwoningen realiseren, terwijl de overheid hier zicht op moet houden", zegt hij.

In het rapport van de Aw staat ook dat woningcorporaties eerder een rol moeten krijgen bij het verwerven van bouwgrond. Aedes wil dat het Rijk dit mogelijk maakt. Er is volgens voorzitter Martin van Rijn niet genoeg bouwgrond beschikbaar. "Corporaties kunnen en willen nu sociale huurwoningen bouwen. Het Rijk en gemeenten moeten afdwingen dat 30 procent sociale huur wordt gerealiseerd."

Gerichte bouwsubsidie

Huurdersvereniging Woonbond roept het Rijk op met gerichte bouwsubsidie en actief grondbeleid te zorgen dat corporaties meer sociale huur kunnen bouwen. "De sociale corporatiesector groeit mondjesmaat, maar de nood is veel hoger. Veel mensen wijken nu noodgedwongen uit naar de peperdure particuliere huurmarkt ", zegt belangenbehartiger Marcel Trip.

Fokkema vindt het "ongelofelijk belangrijk" dat corporaties de sociale woningbouw opvoeren en dat er over het algemeen meer geschikte woningbouwlocaties beschikbaar komen. "Projectontwikkelaars kunnen ook sociale huurwoningen bouwen en verkopen aan corporaties. Hierdoor zijn corporaties niet duurder uit", stelt hij.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.