Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woningcorporaties zijn volgens Aedes al duidelijk over bouwprestaties

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Woningcorporaties zijn volgens Aedes al duidelijk over bouwprestaties
Woningcorporaties geven al duidelijkheid in hoeveel de corporaties daadwerkelijk kunnen bouwen en wat zij op korte termijn kunnen investeren. Dit zegt hun branchevereniging Aedes in een reactie op het rapport over de corporatiesector van toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw). Volgens NEPROM, de branchevereniging van projectontwikkelaars, moeten corporaties echter duidelijker zijn tegenover overheden.

De Aw schrijft onder meer dat corporaties meer en duidelijker inzicht moeten geven in hun bouwprestaties. Volgens het rapport, dat donderdag aan minister Hugo de Jonge is aangeboden, heerst bij sommige woningcorporaties een gebrek aan inzicht in hoeveel ze daadwerkelijk kunnen bouwen en wat zij kunnen investeren op korte termijn. Beter inzicht is nodig om de landelijke woningbouwdoelen te halen. Zo moeten er tot en met 2030 900.000 woningen bij komen, waarvan 300.000 sociale huurwoningen.

Woningcorporaties geven al genoeg inzicht in hun bouwprestaties, zegt Aedes. De koepel verwijst naar een convenant om informatie-uitwisseling tussen corporaties, de Aw en het ministerie van Binnenlandse Zaken te verbeteren. Woningcorporaties en andere organisaties zijn echter niet verplicht zich aan deze afspraken te houden.

Eerdere rol bij verwerven bouwgrond

Jan Fokkema, directeur van NEPROM, vindt het goed als corporaties overheden meer helderheid geven. "Het is niet duidelijk hoe zij landelijk 300.000 sociale huurwoningen realiseren, terwijl de overheid hier zicht op moet houden", zegt hij.

In het rapport van de Aw staat ook dat woningcorporaties eerder een rol moeten krijgen bij het verwerven van bouwgrond. Aedes wil dat het Rijk dit mogelijk maakt. Er is volgens voorzitter Martin van Rijn niet genoeg bouwgrond beschikbaar. "Corporaties kunnen en willen nu sociale huurwoningen bouwen. Het Rijk en gemeenten moeten afdwingen dat 30 procent sociale huur wordt gerealiseerd."

Gerichte bouwsubsidie

Huurdersvereniging Woonbond roept het Rijk op met gerichte bouwsubsidie en actief grondbeleid te zorgen dat corporaties meer sociale huur kunnen bouwen. "De sociale corporatiesector groeit mondjesmaat, maar de nood is veel hoger. Veel mensen wijken nu noodgedwongen uit naar de peperdure particuliere huurmarkt ", zegt belangenbehartiger Marcel Trip.

Fokkema vindt het "ongelofelijk belangrijk" dat corporaties de sociale woningbouw opvoeren en dat er over het algemeen meer geschikte woningbouwlocaties beschikbaar komen. "Projectontwikkelaars kunnen ook sociale huurwoningen bouwen en verkopen aan corporaties. Hierdoor zijn corporaties niet duurder uit", stelt hij.

Door: ANP

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.