Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Hoekstra pleit voor doorgaan met energieplafond in 2024

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Hoekstra pleit voor doorgaan met energieplafond in 2024
CDA-voorman Wopke Hoekstra pleit ervoor om ook in 2024 een prijsplafond voor energie in te stellen als anders grote groepen mensen in de armoede dreigen te belanden. Wat hem betreft wordt ook de tijdelijke verhoging van het kindgebonden budget voortgezet. De vicepremier hoopt zo mensen in een kwetsbare positie en een middeninkomen te helpen. Hij wil proberen het kabinet mee te krijgen met zijn plannen.

"Het pakket van het afgelopen jaar is een combinatie geweest van bijdragen aan de energierekening, het energieplafond, en een paar honderd euro extra wat het kindgebonden budget heet", verduidelijkt Hoekstra zijn plannen nadat hij deze opperde bij verkiezingsdebat van EenVandaag. Hij wil hiermee doorgaan als de rekeningen en energiekosten zo hoog blijven.

Middeninkomens

In november vorig jaar zei minister van Financiën Sigrid Kaag nog dat het prijsplafond alleen tijdelijk van kracht zal zijn in 2023. Als de energieprijzen in 2024 nog steeds heel hoog zijn, zullen alleen de mensen worden geholpen die echt niet rond kunnen komen, zei de bewindsvrouw. Hoekstra noemt nu ook middeninkomens voor een eventueel prijsplafond volgend jaar, maar verduidelijkt niet hoe dat er precies uit zou moeten zien.

Aanleiding voor de uitspraken van de CDA-voorman is een raming van het Centraal Planbureau (CPB). De rekenmeesters voorspellen dat het aantal mensen onder de armoedegrens zal toenemen van 800.000 naar 1 miljoen als een aantal tijdelijke steunmaatregelen komen te vervallen. Hoekstra stelt voor om nieuwe maatregelen aan te kondigen in de zomer als de voorspelling van het CPB dan inderdaad uit lijkt te komen.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.