Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

De Jonge niet bang voor woningbouwambities na overwinning BBB

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
De Jonge niet bang voor woningbouwambities na overwinning BBB
Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting relativeert de gevolgen van de verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB) voor zijn ambities om honderdduizenden woningen te bouwen. Hij verwacht dat met de partij te praten valt als deze in provinciebesturen belandt. Ook over het stikstofbeleid van het kabinet waar de partij voor wil gaan liggen. Stikstofregels zijn bovendien bij lang niet alle bouwprojecten een probleem volgens de minister.

"In alle provincies zal dat moeten blijken, maar ik ga er vanuit van wel", antwoordt De Jonge op de vraag of hij verwacht dat er te praten valt met de BBB. De kans is groot dat BBB in provinciebesturen belandt, gezien de partij in alle provincies de grootste is. Bij de uitvoering van het stikstofbeleid van het kabinet is een grote rol weggelegd voor de provincies.

"Je kunt ook niet zeggen: de kiezer heeft gesproken, dank u wel, maar we gaan ongeveer verder waar we gebleven waren", zegt De Jonge. Daarmee doelt hij vooral op het stikstofbeleid en het perspectief voor de landbouw, thema's waarop het BBB zeer kritisch is op het kabinetsbeleid.

Kabinetsambitie

De Jonge moet gestalte geven aan de kabinetsambitie om 900.000 huizen te bouwen tot en met 2030. Een van de hindernissen is het stikstofbeleid: op veel plekken in het land kan niet gebouwd worden omdat hier te veel stikstof wordt uitgestoten. Eind vorig jaar trok de Raad van State een streep door kabinetsbeleid om de tijdelijke uitstoot van stikstof van bouwprojecten toe te staan in gebieden waar de uitstoot reeds te hoog is.

"Dat wordt vaak verabsoluteerd, de betekenis van stikstof voor de woningbouw", zegt De Jonge. Lang niet alle woningbouwprojecten worden volgens de minister geraakt door stikstofbeleid.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.

22 mei '23 ( 6:09)

Prijs koopwoningen opnieuw gedaald in april

De prijs voor een gemiddelde koopwoning is in april opnieuw gedaald op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al spreekt van een dalende trend sinds augustus 2022. De daling was vorige maand wel sterker dan in maart.