Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Wildgroei aanbod energiemarkt zorgt voor verwarring consument’

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Er verschijnen langzaamaan weer energiecontracten op de markt, maar het is voor de consument lastig om het juiste contract te vinden. Uit een poll van consumentenprogramma Radar blijkt dat ruim 66 procent van de Nederlanders het liefst een vast energiecontract wil, maar het is voor consumenten met weinig kennis van de markt vrijwel onmogelijk om de juiste keuze te maken. Variabele contracten, jaarcontracten, halfjaarcontracten en dynamische contracten worden door elkaar gebruikt en uit dit oerwoud aan keuzes moet de consument een selectie maken. Dit meldt de Vastelastenbond.

“Op prijsvergelijkingssites bijvoorbeeld worden appels met peren vergeleken en dat is misleidend voor de consument”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond.

'Energiemarkt is een jungle'

Wolfert pleit voor een helder overzicht en meer kadering, zodat consumenten een eerlijker beeld krijgen van wat er op de markt beschikbaar is. “De energiemarkt is een jungle. De laagste prijs is lang niet altijd de meest voordelige keuze”, verduidelijkt Wolfert. “Dat kan vervelende gevolgen hebben voor consumenten die denken een voordelig contract te hebben afgesloten, maar uiteindelijk van een koude kermis thuiskomen.

Op vergelijkingssites worden verschillende contractvormen door elkaar gebruikt. Deze websites zijn opgericht om consumenten snel en gemakkelijk de goedkoopste contracten af te laten sluiten. In het huidige energielandschap is dat juist de slechts mogelijke keuze volgens de directeur van de consumentenorganisatie: “In de vergelijkingsoverzichten worden appels met peren vergeleken. Variabele tarieven worden met dynamische contracten en jaarcontracten vergeleken. Die vergelijkingen geven een scheef beeld.”

Aanbod energiecontracten onoverzichtelijk

Het maandtarief dat nu voor een variabel contract betaald moet worden, wordt meegenomen in het overzicht en over een periode van een jaar berekend. “Het punt is dat deze berekening ronduit misleidend is. De tarieven van variabele contracten kunnen per kwartaal of soms zelfs maandelijks veranderen. Het moge duidelijk zijn dat deze berekeningen niet kloppen en daarom is het is niet correct om zulke contracten te vergelijken met een jaarcontract.”

Chaos in energiemarkt zorgt voor onrust

Op basis van de laagste prijs een energiecontract afsluiten is in de huidige energiemarkt geen goed idee, stelt Wolfert. Zonder gedegen onderzoek is het voor de consument vrijwel ondoenlijk om de juiste keuze te maken. “Naast het uitpluizen van alle contractvormen moet ook de solvabiliteit van energieaanbieders onderzocht worden. Dat betekent dat deze partijen weinig financiële buffers hebben en bij tegenslag kunnen omvallen. De gevolgen van zo’n faillissement dreunen nog lang na en zorgen voor hogere tarieven.”

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.