Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen tijdelijke huurcontracten meer, aldus de Tweede Kamer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Tweede Kamer wil af van tijdelijke huurcontracten. In het parlement tekent zich een meerderheid af voor een wetsvoorstel van ChristenUnie en de Partij van de Arbeid, zo bleek tijdens een debat over het initiatief.

PvdA'er Henk Nijboer en Pieter Grinwis van de ChristenUnie kwamen met het voorstel om een wijziging van de wet uit 2016 terug te draaien die tijdelijke huurcontracten in veel meer gevallen mogelijk maakte. SP, D66 en GroenLinks hebben hun steun voor het wetsvoorstel uitgesproken. De Partij voor de Dieren staat er ook achter, laat de partij weten.

Ook de PVV is tegen tijdelijke contracten, al had Tweede Kamerlid Alexander Kops wel nog wat vragen over het voorstel dat nu voorligt. Hij wilde vooral weten of de regels niet te streng uitpakken voor kleine verhuurders. Hij had het over mensen die maar één woning bezitten die ze later willen verkopen voor hun oude dag, of beschikbaar willen kunnen stellen aan familie. Als de PVV uiteindelijk toch instemt, is er een Kamermeerderheid voor het plan.

Geen ideale situatie

VVD en de Groep Van Haga zien het voorstel niet zitten. Wybren van Haga, zelf vastgoedondernemer, vindt dat de woningmarkt verstoord wordt door alle regels. Als die er niet zouden zijn, zou de markt de problemen vanzelf oplossen, zegt hij. VVD'er Peter de Groot is het daar min of meer mee eens, al denkt hij niet dat dat op dit moment realistisch is, bijvoorbeeld omdat het niet mogelijk is om snel genoeg bij te bouwen. "De komende jaren hebben we nog geen ideale situatie met elkaar."

Woonminister Hugo de Jonge kwam maandag met een eigen, ander voorstel voor de tijdelijke huurcontracten. Hij wil het voor gemeenten mogelijk maken om dat lokaal te verbieden. Zijn partijgenoot Jaco Geurts vindt dat PvdA en ChristenUnie met de minister in gesprek moeten. Het Kamerlid zegt het initiatiefwetsvoorstel alleen te steunen als het op een paar punten wordt aangepast.

Het debat over het wetsvoorstel wordt later voortgezet. Dan geven Grinwis en Nijboer en minister De Jonge antwoord op vragen die nu gesteld zijn.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.