Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Geen tijdelijke huurcontracten meer, aldus de Tweede Kamer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
De Tweede Kamer wil af van tijdelijke huurcontracten. In het parlement tekent zich een meerderheid af voor een wetsvoorstel van ChristenUnie en de Partij van de Arbeid, zo bleek tijdens een debat over het initiatief.

PvdA'er Henk Nijboer en Pieter Grinwis van de ChristenUnie kwamen met het voorstel om een wijziging van de wet uit 2016 terug te draaien die tijdelijke huurcontracten in veel meer gevallen mogelijk maakte. SP, D66 en GroenLinks hebben hun steun voor het wetsvoorstel uitgesproken. De Partij voor de Dieren staat er ook achter, laat de partij weten.

Ook de PVV is tegen tijdelijke contracten, al had Tweede Kamerlid Alexander Kops wel nog wat vragen over het voorstel dat nu voorligt. Hij wilde vooral weten of de regels niet te streng uitpakken voor kleine verhuurders. Hij had het over mensen die maar één woning bezitten die ze later willen verkopen voor hun oude dag, of beschikbaar willen kunnen stellen aan familie. Als de PVV uiteindelijk toch instemt, is er een Kamermeerderheid voor het plan.

Geen ideale situatie

VVD en de Groep Van Haga zien het voorstel niet zitten. Wybren van Haga, zelf vastgoedondernemer, vindt dat de woningmarkt verstoord wordt door alle regels. Als die er niet zouden zijn, zou de markt de problemen vanzelf oplossen, zegt hij. VVD'er Peter de Groot is het daar min of meer mee eens, al denkt hij niet dat dat op dit moment realistisch is, bijvoorbeeld omdat het niet mogelijk is om snel genoeg bij te bouwen. "De komende jaren hebben we nog geen ideale situatie met elkaar."

Woonminister Hugo de Jonge kwam maandag met een eigen, ander voorstel voor de tijdelijke huurcontracten. Hij wil het voor gemeenten mogelijk maken om dat lokaal te verbieden. Zijn partijgenoot Jaco Geurts vindt dat PvdA en ChristenUnie met de minister in gesprek moeten. Het Kamerlid zegt het initiatiefwetsvoorstel alleen te steunen als het op een paar punten wordt aangepast.

Het debat over het wetsvoorstel wordt later voortgezet. Dan geven Grinwis en Nijboer en minister De Jonge antwoord op vragen die nu gesteld zijn.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.