Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noodwoning aardbevingsgebied Turkije ontworpen door studenten TU Delft

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Studenten van de TU Delft hebben vrijdag ideeën gepresenteerd om een aardbevingsbestendige woning te ontwikkelen die ingezet kan worden in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Meriç Kessaf bedacht het idee om noodwoningen te ontwerpen. Ze heeft zelf veel familieleden verloren door de aardbeving in februari.

"We wilden iets doen, geld inzamelen of warme truien opsturen", vertelt Kessaf, "maar we kwamen al snel tot de conclusie: dit is de faculteit bouwkunde, wij weten hoe je moet bouwen. Er lopen allemaal experts en specialisten rond. Daar moeten we gebruik van maken."

Studenten uit allerlei verschillende disciplines werken mee. "Dat is heel cool", zegt docent Job Schroën die lesgeeft in bouwen in extreme klimaten. "Er lopen hier studenten van andere faculteiten rond, er komen docenten in hun vrije tijd langs. Er is een gevoel dat we hier iets van betekenis kunnen doen. Iedereen verdient een dak boven het hoofd, het is mooi dat wij daarin iets kunnen betekenen."

Verschillende groepen

De studenten werken in verschillende groepen. Zo grijpt een groepje terug op traditionele bouwmethodes uit de Turkse regio. "We kunnen bijvoorbeeld houten frames bouwen die ter plekke gevuld worden met mortel van bijvoorbeeld modder en stenen. Die kunnen schokken beter opvangen dan andere materialen", legt een student uit. Anderen kijken naar hoe de woningen privacy kunnen bieden, of hoe je een oude gemeenschap weer opbouwt door buren samen te brengen.

"We denken heel erg na over hoe de mensen daar met lokale materialen en kennis het zelf kunnen doen en niet afhankelijk zijn van hulp van buitenaf", vertelt Kessaf. "Het is belangrijk dat de mensen daar het zelf in de hand hebben. Hoe zorg je ervoor dat mensen weer het vertrouwen krijgen om weer in een gebouw te wonen, om het leven weer op te pakken? Daarover hebben we ook gesprekken met bijvoorbeeld psychologen."

Prototype

De volgende stap is om een prototype op ware schaal te bouwen in samenwerking met alle verschillende experts en partners. Het project is nog in de beginfase, maar de bedoeling is dat de noodwoningen uiteindelijk in het aardbevingsgebied onderdak kunnen bieden. Kessaf voelt zich in ieder geval al enorm gesterkt door het project. "Het geeft ontzettend veel kracht om met zoveel enthousiaste studenten hieraan te werken."

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.