Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Noodwoning aardbevingsgebied Turkije ontworpen door studenten TU Delft

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Studenten van de TU Delft hebben vrijdag ideeën gepresenteerd om een aardbevingsbestendige woning te ontwikkelen die ingezet kan worden in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Meriç Kessaf bedacht het idee om noodwoningen te ontwerpen. Ze heeft zelf veel familieleden verloren door de aardbeving in februari.

"We wilden iets doen, geld inzamelen of warme truien opsturen", vertelt Kessaf, "maar we kwamen al snel tot de conclusie: dit is de faculteit bouwkunde, wij weten hoe je moet bouwen. Er lopen allemaal experts en specialisten rond. Daar moeten we gebruik van maken."

Studenten uit allerlei verschillende disciplines werken mee. "Dat is heel cool", zegt docent Job Schroën die lesgeeft in bouwen in extreme klimaten. "Er lopen hier studenten van andere faculteiten rond, er komen docenten in hun vrije tijd langs. Er is een gevoel dat we hier iets van betekenis kunnen doen. Iedereen verdient een dak boven het hoofd, het is mooi dat wij daarin iets kunnen betekenen."

Verschillende groepen

De studenten werken in verschillende groepen. Zo grijpt een groepje terug op traditionele bouwmethodes uit de Turkse regio. "We kunnen bijvoorbeeld houten frames bouwen die ter plekke gevuld worden met mortel van bijvoorbeeld modder en stenen. Die kunnen schokken beter opvangen dan andere materialen", legt een student uit. Anderen kijken naar hoe de woningen privacy kunnen bieden, of hoe je een oude gemeenschap weer opbouwt door buren samen te brengen.

"We denken heel erg na over hoe de mensen daar met lokale materialen en kennis het zelf kunnen doen en niet afhankelijk zijn van hulp van buitenaf", vertelt Kessaf. "Het is belangrijk dat de mensen daar het zelf in de hand hebben. Hoe zorg je ervoor dat mensen weer het vertrouwen krijgen om weer in een gebouw te wonen, om het leven weer op te pakken? Daarover hebben we ook gesprekken met bijvoorbeeld psychologen."

Prototype

De volgende stap is om een prototype op ware schaal te bouwen in samenwerking met alle verschillende experts en partners. Het project is nog in de beginfase, maar de bedoeling is dat de noodwoningen uiteindelijk in het aardbevingsgebied onderdak kunnen bieden. Kessaf voelt zich in ieder geval al enorm gesterkt door het project. "Het geeft ontzettend veel kracht om met zoveel enthousiaste studenten hieraan te werken."

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.