Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Daling hypotheekaanvragen, wel herstel huizen markt.

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het totale aantal hypotheekaanvragen is in de eerste maanden van dit jaar ruim gehalveerd in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt hypotheekadviseur De Hypotheker, die de daling met name toeschrijft aan de fors gekrompen hoeveelheid overgesloten hypotheken. Wel merkt De Hypotheker dat de huizenmarkt herstelt, doordat het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning stijgt.

Daling hypotheekaanvragen

Het totale aantal hypotheekaanvragen nam in het eerste kwartaal af met 52 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022. Naast de flinke daling in het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (min 92 procent), wijst De Hypotheker ook op de stijgende hypotheekrente van vorig jaar. Veel aanvragers konden toen nog profiteren van een relatief lage rente, waardoor het aantal hypotheekaanvragen van januari tot en met maart 2022 op recordhoogte stond.

Ondanks de daling van het totale aantal aanvragen, nam de hoeveelheid hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning op kwartaalbasis toe (plus 10 procent). De Hypotheker merkt dat meer jongeren zich op de woningmarkt begeven. Dat komt volgens de hypotheekadviseur doordat hun vooruitzichten zijn verbeterd, doordat het woningaanbod de afgelopen tijd is toegenomen en er sprake is van minder concurrentie.

55-plussers

Het tegendeel geldt voor 55-plussers. Het aantal aanvragen dat zij voor hun rekening nemen daalde met 45 procent. Volgens De Hypotheker zijn er voor deze groep weinig woningen beschikbaar, bijvoorbeeld huizen die levensloopbestendig zijn.

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning daalde in het eerste kwartaal met 9 procent tot 306.000 euro. De Hypotheker stelt dat er in alle Nederlandse provincies sprake is van een daling. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam het sterkst af in Groningen (min 15 procent), het zwakst in Flevoland (min 4 procent).

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).