Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Daling hypotheekaanvragen, wel herstel huizen markt.

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Het totale aantal hypotheekaanvragen is in de eerste maanden van dit jaar ruim gehalveerd in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt hypotheekadviseur De Hypotheker, die de daling met name toeschrijft aan de fors gekrompen hoeveelheid overgesloten hypotheken. Wel merkt De Hypotheker dat de huizenmarkt herstelt, doordat het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning stijgt.

Daling hypotheekaanvragen

Het totale aantal hypotheekaanvragen nam in het eerste kwartaal af met 52 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022. Naast de flinke daling in het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (min 92 procent), wijst De Hypotheker ook op de stijgende hypotheekrente van vorig jaar. Veel aanvragers konden toen nog profiteren van een relatief lage rente, waardoor het aantal hypotheekaanvragen van januari tot en met maart 2022 op recordhoogte stond.

Ondanks de daling van het totale aantal aanvragen, nam de hoeveelheid hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning op kwartaalbasis toe (plus 10 procent). De Hypotheker merkt dat meer jongeren zich op de woningmarkt begeven. Dat komt volgens de hypotheekadviseur doordat hun vooruitzichten zijn verbeterd, doordat het woningaanbod de afgelopen tijd is toegenomen en er sprake is van minder concurrentie.

55-plussers

Het tegendeel geldt voor 55-plussers. Het aantal aanvragen dat zij voor hun rekening nemen daalde met 45 procent. Volgens De Hypotheker zijn er voor deze groep weinig woningen beschikbaar, bijvoorbeeld huizen die levensloopbestendig zijn.

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning daalde in het eerste kwartaal met 9 procent tot 306.000 euro. De Hypotheker stelt dat er in alle Nederlandse provincies sprake is van een daling. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam het sterkst af in Groningen (min 15 procent), het zwakst in Flevoland (min 4 procent).

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.