Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Huizenprijzen Amsterdam terug op niveau twee jaar geleden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De huizenprijzen in Amsterdam zijn afgenomen tot het niveau van het eerste kwartaal van 2021, toen het bedrag voor het eerst boven de half miljoen euro uitkwam. Dat constateert de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) die aangeeft dat de vraagprijs van een woning gemiddeld genomen ook steeds vaker de verkoopprijs is.

De kwartaalcijfers van de MVA komen gelijktijdig met die van de landelijke Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De bijna 1500 Amsterdamse woningen die afgelopen kwartaal via MVA-makelaars zijn verkocht gingen in doorsnee voor 507.000 euro naar een nieuwe eigenaar. Dit komt neer op een daling van 4,9 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en een afname van bijna 10 procent vergeleken met een jaar terug.

Hiermee betaalden huizenkopers in de hoofdstad gemiddeld 0,1 procent minder voor hun nieuwe optrek dan dat verkopers ervoor vroegen. In oktober, november en december moest nog 2,4 procent meer dan de vraagprijs worden neergeteld. Van het totaal aan verkochte woningen werd 47 procent wel nog steeds boven de vraagprijs verkocht. Drie maanden eerder was dit nog 63 procent.

Hypotheekrente

Onder druk van de gestegen hypotheekrente zijn de huizenprijzen in heel Nederland gezakt. Maar hoe de cijfers precies uitpakken verschilt per regio, net zoals de huizenprijzen afgelopen jaren ook niet overal even hard zijn gestegen.

Door de afkoeling van de woningmarkt werden in Amsterdam afgelopen kwartaal een kwart minder verhuizingen geteld dan in de laatste maanden van vorig jaar. Daarbij nam het aanbod aan te koop staande huizen wat af, hoewel de keuze voor kopers nog wel veel ruimer is dan een jaar geleden.

Bestaande bouw

"Waar vooral januari altijd een rustige maand is in de makelaardij, zagen we dat dit jaar doortrekken naar de maand februari. In maart lijkt de markt voor de bestaande bouw echter weer goed aan te trekken", laat MVA-voorzitter Jerry Wijnen weten.

Wat betreft de nieuwbouw zijn er volgens hem wel grote zorgen. "De investeringskosten zijn te hoog, projecten worden teruggetrokken, prijsverlagingen voor oplevering worden doorgevoerd of projecten worden uit de koopmarkt gehaald om verhuurd te worden. Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen en kunnen grote consequenties met zich meedragen voor de ontwikkeling van de woningmarkt in Nederland."

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.