Normal_5531

GRONINGEN (Novum) - Het is goed dat een ombudsman meekijkt bij de afhandeling van schademeldingen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) na aardbevingen. Wel worden Groningers met klachten en problemen opgeroepen om eerst bij de NAM zelf aan te kloppen. Dat zegt NAM-directeur Bart van de Leemput dinsdag in een interview met Trouw.

De NAM is ruimhartig met de schadeafwikkeling, stelt Van de Leemput. "We zijn een stuk minder krenterig geworden." Toch is er begrip voor de mensen die het bedrijf wantrouwen. "Ik begrijp ook dat mensen ons niet vertrouwen omdat wij veel belang hebben bij gaswinning. Daarom lijkt het me goed dat zo'n ombudsman meekijkt", aldus de NAM-topman.

Uit onderzoek blijkt dat aardbevingen tot 5 op de schaal van Richter mogelijk zijn. Waar het maximum ligt, weet het bedrijf niet. Daar wordt nu nader onderzoek naar gedaan.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maakte donderdag bekend dat er een speciale ombudsman wordt aangesteld voor Groningers met klachten over de afhandeling van schademeldingen na aardbevingen door gaswinning. Wie dat wordt is nog niet bekend.

Veel Groningers zijn ongerust over de toegenomen kans op relatief zware aardbevingen. Uit onderzoek bleek eerder dat bevingen door gaswinning in de toekomst sterker worden dan was ingeschat.