Normal_5539

AMSTERDAM (Novum) - Het aantal verkochte woningen is in maart gestegen ten opzichte van de voorgaande twee maanden. Daarmee is op de woningmarkt sprake van de 'reguliere voorjaarstoename', stelt Makelaarsland dinsdag. Volgens schattingen van het makelaarskantoor wisselden in maart 5500 woningen van eigenaar.

In januari en februari daalde het aantal verkochte woningen nog fors tot respectievelijk 3500 en 4800. Veel mensen haalden vorig jaar de koop van een woning naar voren, zodat ze nog konden profiteren van de oude regeling voor hypotheekrenteaftrek, waarin niet hoeft te worden afgelost. Volgens Makelaarsland ebt dat effect langzaam weg.

De woningverkopen trekken in het voorjaar altijd aan ten opzichte van de wintermaanden. Ondanks de verscherpte hypotheekregels is dat ook dit jaar het geval, stelt Makelaarsland. "De woningmarkt moet het de komende maanden vooral hebben van positief ingestelde starters die profiteren van lage rentes en erop vertrouwen dat het dieptepunt qua huizenprijzen nu wel bereikt is."

Ten opzichte van een jaar eerder daalde het aantal verkopen in maart echter nog wel met 32 procent. In maart vorig jaar was echter juist sprake van een forse toename, omdat mensen toen vreesden dat de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting zou aflopen. In het Lenteakkoord werd die belastingverlaging echter permanent gemaakt.

Makelaarsland stelt 'gematigd positief' te zijn over de woningmarkt in de eerste drie maanden van dit jaar. In maart waren er 75 duizend woningbezichtigingen, meer dan de 68 duizend in februari. Volgens Makelaarsland is het aantal bezichtigingen een goede graadmeter voor het aantal verkopen in de komende maanden.