Normal_5547

BERLIJN (Novum) - Duitse groene stroom heeft een negatief effect op de Nederlandse energiemarkt. Door de import van goedkope Duitse stroom dreigt op termijn een tekort aan capaciteit als er bijvoorbeeld veel vraag is, of als er te weinig groene stroom wordt geproduceerd. Daardoor kan de leveringszekerheid van energie in Nederland op termijn in gevaar komen. Dat stelt de nieuwe toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) donderdag.

Volgens de ACM verstoort de vaste prijs voor zonne-energie in Duitsland de markt. Als er veel zonne-energie wordt opgewekt, maar er is geen vraag, dan wordt het overschot geëxporteerd voor zeer lage prijzen.

Nederlandse gascentrales, die nodig zijn om de dalen in de duurzame energieproductie op te vangen, hebben het daardoor moeilijk. Het wordt volgens de ACM steeds moeilijker voor de gascentrales om de schommelingen in duurzame energie op te vangen, met als gevolg dat de energielevering in het geding komt.

De ACM stelt voor om tot een Europese energiemarkt te komen. Daarin moet onder meer de vaste prijs voor Duitse zonne-energie van tafel. Ook moet de markt voor CO2-rechten worden verbeterd, zodat er een einde komt aan de lage CO2-prijzen en investeren in duurzame energie aantrekkelijker wordt.