Normal_5549

AMSTERDAM (Novum) - Corporaties hebben moeite om de inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren. Veel corporaties missen van tien tot dertig procent van de huurders de benodigde gegevens. Dat meldt de NOS vrijdag.

Met de inkomensafhankelijke huurverhoging wil het kabinet het scheefwonen aanpakken. Mensen die een hoog salaris hebben, maar een goedkoop huis huren bij een corporatie, krijgen daardoor meer huurverhoging. De gegevens over scheefhuurders moeten onder meer van de belastingdienst komen, maar die slaagt daar vaak niet in.

Veel corporaties besluiten daarom volgens de NOS om alle huren met vier procent te verhogen. Die huurverhoging is het maximum dat geldt voor mensen met een inkomen tot 33,6 duizend euro. Mensen met een hoger inkomen mogen van het kabinet tot 6,5 procent huurverhoging krijgen.

Corporaties hebben tot volgende week de tijd om gegevens over scheefwoners aangedragen te krijgen van de belastingdienst. De koepelorganisatie van corporaties Aedes stelt tegen de NOS er echter weinig vertrouwen in te hebben dat de belastingdienst de gegevens op tijd kan aanleveren.