Normal_5564

DEN HAAG (Novum) - De inkomensafhankelijke huurverhoging kan op 1 juli zo'n 450 duizend huishoudens treffen. In totaal zijn van bijna 1,7 miljoen unieke adressen inkomensindicaties verstrekt, waarop woningcorporaties de huurverhoging kunnen berekenen. Dat schrijft minister van Wonen Stef Blok (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Verhuurders kunnen er ook voor kiezen om de jaarlijkse huurverhoging pas 1 augustus, 1 september of later te laten ingaan, schrijft Blok. Zo hebben corporaties meer tijd om de inkomensindicaties aan te vragen bij de Belastingdienst en ze te verwerken.

Huurders gaan afhankelijk van hun inkomen vier tot 6,5 procent meer betalen. Huishoudens met een inkomen van meer dan 43 duizend euro moeten maximaal vier procent meer betalen naast de inflatie. Voorheen werden de huren jaarlijks verhoogd met een percentage dat gelijk was aan de inflatie, meestal tussen de anderhalf en tweeënhalf procent.

De inkomensafhankelijke huurverhoging moet scheefhuren tegengaan en is een van de maatregelen van het kabinet om de woningmarkt weer vlot te trekken.