Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogere verkopen duiden op verbetering huizenmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

(Novum/ABM FN) - Het stijgende aantal woningverkopen wijst volgens ING op een verbetering van de al jaren in het slop zittende huizenmarkt. "Het cijfer lijkt een teken te zijn dat het tij keert", aldus ING-econoom Dimitry Fleming vrijdag. Het Kadaster meldde voor juli een stijging in de huizenverkoop van 29,6 procent ten opzichte van juli 2012.

Fleming schrijft de sterke groei toe aan een laag niveau van verkopen in de voorgaande periodes. In de eerste helft van 2012 waren huizenkopers bang dat de overdrachtsbelasting zou teruggaan van twee naar zes procent. Uiteindelijk bleef de belasting op het lage niveau, maar veel huizenkopers haalden volgens de econoom toch hun aankoop naar voren.

Een soortgelijke situatie deed zich volgens Fleming ook voor in de eerste helft van 2013. Toen lagen de aankopen door de strengere hypotheekregels fors onder het niveau van eind 2012.

Gecorrigeerd voor deze vergelijkingsbasis rekent Fleming op een stijging in de verkopen van vijf procent. "Er zijn wat kanttekeningen te plaatsen, maar het is een cijfer dat het tij toch lijkt te keren", zegt Fleming, die aangeeft minder pessimistisch te zijn geworden over de huizenmarkt.

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de Nederlandse huizenprijzen sinds begin 2009 onafgebroken gedaald. Vergeleken met de top van 2008 bedraagt de daling inmiddels 21 procent. De prijzen zijn hierdoor terug op het niveau van eind 2002.

Volgens Fleming betekenen de toegenomen verkopen in juli niet dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is. "Als je kijkt naar vraag en aanbod, dan merk je nog dat er wat van de prijs af kan", zegt Fleming. "Het is nog een kopersmarkt."

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.