Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VEH wil dat bank huurhuis regelt bij huisuitzetting

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

(Novum) - Banken moeten gezinnen die hun huis gedwongen moeten verkopen helpen bij het vinden van een vervangende woonruimte. De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor deze uitgebreidere zorgplicht voor banken in een brief aan staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Mensen die gedwongen hun huis moeten verkopen, verkeren in grote onzekerheid over hun woonsituatie, schrijft VEH. Een huurwoning via de reguliere kanalen is vaak niet voorhanden en in de vrije sector zijn de woningen vaak te duur, ziet de vereniging. Daardoor moeten huiseigenaren vaak noodgedwongen bij familie intrekken of in een caravan verblijven. Sommigen komen zelfs in noodopvang terecht.

De belangenvereniging vindt dat banken een bijzondere verantwoordelijkheid hebben, omdat zij de gedwongen verkoopprocedure in gang zetten als gezinnen de hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Uitgangspunt van de banken moeten zijn dat gezinnen in het huis kunnen blijven wonen, vindt Eigen Huis. Als dat niet mogelijk is zou de bank in samenspraak met gemeenten en woningbouwcorporaties een nieuwe huurwoning moeten zoeken.

De uitgebreide zorgplicht zou moeten worden opgenomen in een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen, schrijft de vereniging in de brief aan Klijnsma. De vereniging pleit ook voor een maximumbedrag aan bijkomende kosten bij een gedwongen verkoop, zoals boeterentes. "Het inschakelen van een incassobureau moet zo veel mogelijk worden vermeden", schrijft de vereniging.

Door de crisis is het aantal gedwongen huizenverkopen de laatste jaren flink toegenomen. In de eerste helft van dit jaar lag het aantal bijna de helft hoger dan een jaar eerder. In totaal moesten in de eerste zes maanden van 2013 2.284 wooneigenaren hun huis gedwongen verkopen.

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.