Normal_1282

DEN HAAG - Het percentage woningen met energielabel A, B, of C is in Drenthe flink vergroot na inspanningen van woningcorporaties. 29 tot 50 procent valt nu onder deze energiezuinige(re) labels.

Het percentage woningen met de minder zuinige labels F en G is gedaald, van 23 procent naar 9 procent. Zo meldt assen.nu. FNV Bouw is blij met deze ontwikkelingen en hoopt dat andere woningcorporaties het voorbeeld volgen.

Energiecrisis
Verbeteren van bestaande woningen is een oplossing voor meerdere crises. Voorzitter John Kerstens van FNV Bouw ziet grote kansen voor de bouw om uit de crisis te klauteren als de verduurzaming van het bestaande woningbestand sneller wordt doorgevoerd.

Er komt ook een energiecrisis aan. Binnen tien jaar gaan de energieprijzen door het dak, veel harder dan de huren. Met het energiezuinig maken van de huizen, en dus verlagen van de lasten, blijven de woningen ook beschikbaar voor mensen met een lager inkomen.

100.000 woningenplan
De verbeteringen zijn het gevolg van prestatieafspraken die de provincie Drenthe maakte met acht woningcorporaties. Dit zijn Woonservice, Stichting Eelder Woningbouw, Woningstichting De Volmacht, Woonborg, Domesta, Actium en Lefier Zuidoost Drenthe en Woonconcept.

Koepelorganisatie Aedes en Noord-Nederland hebben afspraken met het Rijk gemaakt over energie en klimaat, het zogeheten 100.000 woningenplan. De inspanningen van de Drentse corporaties leveren een belangrijke bedrage aan de doelstellingen.