Normal_1284

DEN HAAG (Novum) - De gemiddelde huurprijs in de vrije sector is 12,17 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit cijfers over het tweede kwartaal van 2011 van huurwoningsite Pararius.

De prijzen liggen nog steeds vijftien procent lager dan voor de economische crisis, toen een vierkante meter nog rond de veertien euro opbracht. Ten opzichte van de voorgaande twee kwartalen bleven de huurprijzen in de vrije sector vrijwel gelijk.

In deze categorie vallen huurwoningen met een prijs van boven de geliberaliseerde grens van 652 euro huur per maand. Een woordvoerder van Pararius ziet verschillende oorzaken voor de aanblijvend lage prijzen in de vrije huursector.

"Aan de ene kant neemt de vraag toe door huishoudens die geen koopwoning kunnen betalen of het niet aandurven", legt de woordvoerder uit. "Aan de andere kant neemt het aanbod toe doordat de koopmarkt op slot zit en eigenaren hun woning steeds vaker te huur zetten."

In twee van de vier grote steden stegen de huurprijzen. Amsterdam is koploper met een stijging van 3 procent, gevolgd door Den Haag waar de prijzen 1,6 procent hoger lagen. In Rotterdam en Utrecht daalden de huurprijzen in de vrije sector juist met respectievelijk drie en anderhalf procent.

De provincie Noord-Holland blijft de duurste provincie om te wonen met 14,72 per vierkante meter. Een huurwoning daar is tachtig procent duurder dan in de goedkoopste provincie Drenthe, waar een vierkante meter iets meer dan acht euro opbrengt.