Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Beurs, excursie en debat over energieneutraal bouwen in herfst

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
‘Beleven, zien en aan de slag’ is het motto van de Trilogie Energieneutraal Bouwen, die Stadsregio Arnhem Nijmegen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en DNA in de bouw organiseren in oktober en november. Beurs, excursie net over de grens en debat willen samen duurzame dynamiek in de regio stimuleren. De trilogie start op woensdag 23 oktober in Arnhem met een gratis toegankelijke beurs inclusief presentaties en workshops. 

De beurs wordt op 23 oktober in de faculteit Techniek van de HAN te Arnhem georganiseerd en gaat over alle facetten van energieneutraal bouwen. Professionals uit Nederland, Duitsland en België bewijzen dat energieneutraal bouwen gemakkelijk en betaalbaar kan. Het tweede deel op 13 november is een busexcursie naar passiefhuis projecten in de regio Mönchengladbach en Köln. De Trilogie wordt afgesloten met een debat in het Arnhemse bezoekerscentrum Sonsbeek op woensdag 27 november.
Beurs en presentaties
Tijdens de beurs vertelt ontwikkelaar/belegger Frank Junker van ABG holding uit Frankfurt over zijn commercieel succes met passief bouwen. Architect Sebastian Moreno-Vacca van A2M vertelt over de explosie van bouwactiviteit in het Brussels gewest, omdat alle nieuwbouw in 2015 er aan de passiefhuis-standaard moet voldoen. Daarna zijn er workshops waarvoor men vooraf intekent. Bezoek is gratis, aanmelden bij sschoenmaker@destadsregio.nl. Aan de beurs doen circa 30 bedrijven mee. Aanmelden voor stands à 250 euro bij sdejong@dejongev.nl.
Excursie Duitsland en slotdebat
Op 13 november volgt een busexcursie (12-22 uur) aan een gerenoveerde school, een polikliniek en een verzorgingstehuis in de regio Mönchengladbach en Köln, begeleid door Rongen Architekten, het bureau van gecertificeerd passiefhuis architect Prof. Ludwig Rongen. De passiefhuis-excursie kost 69 euro voor bus, broodjes en diner.
De Trilogie wordt afgesloten met een debat in bezoekerscentrum Sonsbeek te Arnhem op woensdag 27 november (12-14 uur), met als motto ‘Energieneutraal bouwen: gezien, geloven, en nu?’. Deelname is gratis en inclusief lunch. Voor 13 en 27 november meldt men aan via info@dnaindebouw.nl
Duurzame dynamiek in de regio
De Stadsregio, HAN en DNA in de bouw organiseerden vorig jaar ook al samen een event over passief bouwen op de HAN. Met de Trilogie Energieneutraal Bouwen zetten zij de samenwerking voort met een omvangrijker en nog aantrekkelijker programma.
De regio Arnhem-Nijmegen is één van de 14 gebieden in Europa die werkt aan een energieneutrale regio op basis van de passiefhuis standaard. Onder de vlag van het IEE-project PassREg neemt de regio Arnhem-Nijmegen een voorsprong op initiatief van DNA in de bouw. Deze vereniging bevordert binnen PassREg in Nederland kennisdeling en -ontwikkeling, onder meer met cursussen en evenementen.

Fototekst bouw:
Het nieuwbouwproject Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) betreft zes woningen die tezamen een nagenoeg energieneutraal mini-wijkje vormen. Verwarming en warm water gaan per woning slechts 2 en 6 euro per maand kosten. Het is een voorbeeldproject binnen het Europese project PassREg, dat in Nederland wordt uitgevoerd door DNA in de bouw.

Tekst ontwerp:
Passiefhuis project Oosterhout: ramen met drievoudig glas, 40 cm dikke isolatie rondom, balansventilatie, buitenzonwering en een centrale houtsnipperkachel zorgen het hele jaar door voor een comfortabel binnenklimaat.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.