Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flink meer hypotheekgaranties afgegeven

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Flink meer huishoudens hebben in het derde kwartaal met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) een huis gekocht. Tussen juli en september werden 21.400 huizen met NHG gekocht, een stijging van 22 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. NHG noemt de stijging woensdag opnieuw een signaal dat de huizenmarkt aantrekt.

"Uiteraard is het te vroeg om te mogen spreken van een trendbreuk", zegt NHG-directeur Karel Schiffer in een persbericht. "Maar de NHG-cijfers bevestigen wel de signalen van andere partijen dat de koopwoningenmarkt lijkt aan te trekken."

In de eerste negen maanden van het jaar werden er met 78.500 wel dertien procent minder garanties verstrekt. NHG verklaart dit door de daling van de maximale koopprijs. Sinds juli vorig jaar is de grens stapsgewijs verlaagd van 350 naar 290 duizend.

Het aantal nieuwe garanties voor woningverbetering is in de eerste drie kwartalen met dertig procent teruggelopen. Sinds halverwege 2011 mag woningverbetering zoals achterstallig onderhoud en energiebesparing niet meer volledig worden meegefinancierd onder NHG.

Bij huizen met een hypotheekgarantie staat het NHG-fonds garant voor de lening. Mocht de woning later met verlies worden verkocht, dan wordt de restschuld door het fonds vergoed. Het aantal van dergelijke verliesdeclaraties nam volgens NHG zoals verwacht toe in de eerste kwartalen, met 34 procent tot 3427.

Als gevolg van de stijging van de declaraties nam de kas van het fonds af met drie miljoen tot 783 miljoen euro. "Het NHG-garantiefonds is juist opgebouwd om in economische ongunstige omstandigheden toenemende verliezen te kunnen opvangen", zegt Schiffer. "Thans blijkt dat het fonds hiertoe goed in staat is."

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.