Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Achtkarspelen steekt succesvol energie in besparen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Al 95 woningeigenaren in Achtkarspelen hebben hun woning energiezuiniger en comfortabeler gemaakt door mee te doen aan het project ‘Duorsum Dwaande mei wenjen’. Het project loopt tot 2015 en is bedoeld voor particuliere woningeigenaren met een woning van voor 1985. 

Duurzaam verbouwen
Het project ‘Duorsum Dwaande mei wenjen’ bestaat uit een pakket van maatregelen om woningeigenaren te informeren en ontzorgen bij de keuzes rondom duurzaam verbouwen. Zoals een  voorlichtingsronde langs dorpen met een actiekorting op energieadvies, subsidie op labelverbetering, voorlichting over samenwerkende bedrijven en de duurzaamheidslening.

Dorpenactie
Inwoners uit Gerkesklooster, Stroobos, Surhuizum, Augustinusga, Surhuisterveen, Boelenslaan en Harkema zijn tot nu toe geïnformeerd over ‘Duorsum Dwaande mei wenjen’. De helft van de huizenbezitters die een energieadvies heeft laten uitvoeren heeft de woning, door middel van duurzame maatregelen, aantoonbaar energiezuiniger gemaakt. Zij hebben van de gemeente een subsidie van € 300 ontvangen. Dit najaar vindt voorlichting plaats in Kootstertille en Drogeham. Woningbezitters van deze dorpen kunnen dit najaar gebruik maken van de actiekorting op energieadvies. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de energieprestaties van hun woning en kunnen ze gericht actie ondernemen.

Friese energiepremie
Vanaf 1 november kunnen huizenbezitters, door de Friese energiepremie, tot maximaal € 2.400 subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Deze energiepremie is prima te combineren met de gemeentelijke actie. Kijk voor meer informatie over de Friese energiepremie op www.snn.eu. Meer informatie over ‘Duorsum Dwaande mei wenjen’ staat op www.duorsumdwaande.nl.

© Nationale Onderwijsgids

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.

01 november '23 ( 8:46)

Markt nieuwbouwwoningen blijft lastig volgens bouwconcern Heijmans

De verkoop van nieuwbouwwoningen bij Heijmans was vorig kwartaal lager dan een jaar eerder en dat drukte op de omzet in de vastgoedtak, zegt het bouwconcern. Toch blijft het orderboek van Heijmans "op een sterk niveau" met een totale waarde van 2,6 miljard euro. De opbrengsten in de tak voor onder meer infrastructuur compenseren de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen "ruimschoots".