Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oud-Vestiabaas Staal: ik vroeg niet om topsalaris

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - De in opspraak geraakte oud-bestuurder van woningcorporatie Vestia, Erik Staal, ontkent dat hij eigenhandig zijn pensioen met 3,5 miljoen euro heeft gerepareerd. Ook stelt Staal dat hij nooit zelf om een salarisverhoging heeft gevraagd. De voormalig corporatiedirecteur zegt dat maandag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Het is voor het eerst dat Staal - jarenlang de best verdienende corporatiedirecteur van Nederland - reageert op de 'Vestia-affaire', die twee jaar geleden aan het licht kwam. De corporatie moest in de nasleep daarvan zelfs gered worden door de overheid en andere corporaties, omdat Vestia twee miljard euro schade opliep vanwege een risicovolle derivatenportefeuille.

Dat Staal bij vertrek 3,5 miljoen euro bruto meekreeg, leidde tot veel ophef in de politiek en de maatschappij. Dat bedrag is gebaseerd op een pensioenbrief uit 2010, waarin de toenmalige toezichthouders bevestigen dat ze Staal het geld voor zijn pensioen geven. De betrokkenen nemen nu echter afstand van die brief en stellen dat Staal hem zelf heeft geschreven.

De voormalige topman beweert echter dat de brief geschreven is door een leidinggevende personeelsfunctionaris. Staal getuigt maandag op eigen initiatief bij de rechtbank. In NRC Handelsblad zegt hij dat hij overweegt de personeelsfunctionaris als getuige op te roepen. Ook zegt Staal dat hij nooit om meer salaris heeft gevraagd.

De oud-topman zag in 2002 zijn salaris maandelijks met 2400 euro stijgen. Bij zijn aftreden had Staal een jaarsalaris van een half miljoen euro. Ruim honderdduizend euro daarvan was bedoeld voor de pensioenopbouw. Omdat Staal door beleggingsverliezen een pensioentekort opliep, besloten het commissariaat hem 3,5 miljoen euro als reparatie te bieden, zo meldt de brief.

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.