Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Installatiebranche en Inspectie SZW maken film over veilig werken met kwartsstof

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Werknemers in de installatie- en isolatiebranche lopen kans tijdens hun werk in aanraking te komen met gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen, zoals asbest en kwartsstof. Blootstelling hieraan is niet nodig, als zowel werkgever als werknemer alert zijn en adequate maatregelen nemen. Om deze problematiek onder de aandacht te brengen is de toolboxfilm “De gevaren van kwartsstof” geproduceerd.

De film werd voor het eerst vertoond tijdens een bijeenkomst op maandag 25 november waar Inspectie SZW in samenwerking met werkgeversorganisaties Uneto-VNI, NVKL en VIB, werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie en het Opleiding- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) bijeen kwamen om samen op zoek te gaan naar kansen om het werken met deze stoffen nog veiliger te maken.

De bijeenkomst werd afgesloten met de vertoning van de toolboxfilm ‘De gevaren van kwartsstof’. In de film vertelt presentatrice Lottie Hellingman over de gevaren van blootstelling aan kwartsstof en de maatregelen die werkgevers en werknemers kunnen en moeten nemen om zich tegen die blootstelling te beschermen.

Kwarts komt voor in veel grondstoffen die in de bouw worden gebruikt. Dat is op zich geen probleem, totdat er een werknemer in deze bouwmaterialen gaat boren, frezen, zagen, slijpen of hakken: werkzaamheden die in de installatiebranche regelmatig voorkomen. Bij deze werkzaamheden komen er fijne kwartsstofdeeltjes vrij, die diep in de longen kunnen doordringen en daar na verloop van jaren onherstelbare schade kunnen aanrichten. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en werknemers maatregelen treffen om blootstelling te voorkomen of te beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruiken van minder schadelijke stoffen, alternatieve werkmethodes en de juiste gereedschappen. De toolboxfilm brengt dit alles op begrijpelijke wijze in beeld.

Dick Wallenburg (hoofd Expertisecentrum en plaatsvervangend directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW) overhandigde de film aan Elly Verburg (directeur OTIB) als aanzet voor de branche om aan de slag te gaan met een arbocatalogus voor veilig werken met kwartsstof.

Blootstelling aan asbest is niet nodig, als zowel werkgever als werknemer alert zijn en er adequate maatregelen zijn genomen. Meer informatie hierover is te vinden in het dossier 'Asbest op het werk'

De toolboxfilm ‘De gevaren van kwartsstof’ is in opdracht van de Inspectie SZW geproduceerd door Mediageniek, in samenwerking met Tappan Communicatie en specialisten uit de installatiebranche. De film is bedoeld voor voorlichting, instructie en opleiding en is geschikt voor gebruik binnen zowel de installatie- en isolatiebranche als de bouw. U vindt de film op de site van de Inspectie SZW.

© Nationale Bouwgids

11 juli '25 (14:25)

Nieuwe woonwijken gepland in Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond

In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

10 juli '25 (15:47)

Meeste woningen in jaren te koop, prijsstijging zwakt af 

In het tweede kwartaal zijn in Nederland de meeste woningen te koop gezet in bijna twintig jaar. Daardoor is de stijging van de huizenprijzen flink afgezwakt, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

10 juli '25 (14:47)

NVM: verkoopgolf huurhuizen drijft prijzen mogelijk extra omhoog

De stijging van de huizenprijzen is flink afgezwakt, maar de prijzen zouden volgend jaar zomaar weer harder kunnen gaan stijgen. De woningmarkt raakt momenteel overspoeld met huurhuizen die te koop zijn gezet. In de loop van volgend jaar is die uitpondgolf waarschijnlijk voorbij, voorziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

08 juli '25 ( 8:34)

ING verwacht licht herstel bouwproductie na krimp in 2024

De bouwproductie groeit weer na een stevige krimp begin 2024, meldt ING Research. Volgens de economen van de bank is het herstel echter "broos". Dat komt volgens hen doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt en investeringen in bedrijfsgebouwen achterblijven. Ook structurele knelpunten zoals netcongestie en een tekort aan bouwgrond remmen de groei.

07 juli '25 (16:15)

Advies: eenvoudiger huurbeleid, minder voordeel koophuis

Het huurbeleid moet een stuk eenvoudiger en de overheid moet minder belastingvoordelen geven aan huizeneigenaren. Dat staat in een breed onderzoek door ambtenaren naar de huursector. Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft dit zogeheten Interdepartementale Beleidsonderzoek met adviezen over het huurbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

07 juli '25 ( 8:55)

Kamer keurt woningwet goed: statushouders verliest voorrangspositie

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.