Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alsnog nieuwe beloningsregeling voor corporatietop

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Het maximumsalaris van directeuren bij woningcorporaties hangt voortaan ook af van de grootte van de gemeente waarin de corporatie het meest actief is. Dat blijkt uit de aangepaste salarisregeling die minister voor Wonen Stef Blok (VVD) vrijdag presenteerde. Blok moest de regeling aanpassen na een rechtszaak over de oorspronkelijke regeling.

 

De maximumsalarissen bij de corporaties zouden door de regeling, die in januari inging, na een overgangsperiode met veertig tot zeventig procent dalen. Bestuurders en toezichthouders stapten daarop naar de rechter, die hen in oktober in het gelijk stelde. De regeling, waarin alleen de grootte van de corporatie meetelde, was volgens de rechter niet zorgvuldig tot stand gekomen.

In de nieuwe regeling bepaalt het aantal verhuureenheden nu voor tachtig procent het maximumsalaris van corporatiedirecteuren. De overige twintig procent is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waar de corporatie het grootste deel van haar bezit heeft. Verhuureenheden zijn behalve huizen ook bijvoorbeeld garages en studentenkamers.

Corporatiebestuurders gaan met de nieuwe regeling tussen de 82 duizend en 230 duizend euro verdienen. Bij de vorige regeling was de laagste beloning nog zestigduizend euro. Het plafond van 130 procent van een ministerssalaris, de balkenendenorm, blijft intact. Corporaties mogen zelf weten hoe ze het bedrag verdelen over beloning, pensioen en onkosten.

Voor bestaande arbeidscontracten geldt een overgangsregeling waarbij de beloningen nog vier jaar ongemoeid blijven. Daarna moet het salaris in drie jaar worden afgebouwd. Uitgaande van de salarissen in het jaar 2012 zou dat voor veertig procent van de bestuurders van woningcorporaties het geval moeten zijn.

Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek eind vorig jaar dat in 2010 ruim veertig procent van de corporatiebestuurders meer verdiende dan de balkenendenorm. Dat ging vooral om bestuurders van kleine en zeer grote corporaties. Volgens de belangenvereniging is het percentage sindsdien, door de invoering van een eigen code, teruggelopen tot 21 procent.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.