Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VNO-NCW vindt Nederland nog zeer kredietwaardig

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Nederland blijft een zeer kredietwaardig land, ondanks de afwaardering van Standard & Poor's (S&P). Dat stelde werkgeversorganisatie VNO-NCW vrijdag in een reactie op het besluit van de Amerikaanse kredietbeoordelaar. S&P heeft onvoldoende waardering voor de grote overschotten op de Nederlandse betalingsbalans en de enorme pensioenpot, aldus de organisatie.

"De aflossing van schulden die in ons land aan de gang is, geeft ook nog een versterkend fundament aan de degelijkheid van Nederland", stelt VNO-NCW. Dat S&P Nederland mede afwaardeerde vanwege de tegenvallende economische groei is eveneens te streng. De lagere groeiramingen zijn volgens de werkgeversorganisatie namelijk vooral een dompertje op de korte termijn.

S&P stelde vrijdagochtend zijn beoordeling over Nederland te verlagen van 'triple-A', de hoogste rating, naar AA+. Oorzaak daarvoor is dat groeiramingen lager uitvallen dan voorzien. Toch is S&P positief over de vooruitzichten, omdat de politiek druk bezig is met het terugdringen van het begrotingstekort en de staatsschuld.

Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees is de afwaardering daarom betreurenswaardig, maar ook vooral een aansporing om vaart te maken met de geplande hervormingen, in een poging de economie weer te laten groeien. "We moeten de arbeidsmarkt hervormen, zodat er meer kansen komen voor mensen die nu aan de kant staan", aldus het Kamerlid.

Koolmees wijt het verlies van de hoogte kredietwaardigheid vooral aan het uitstel van hervormingen tijdens de laatste kabinetten. "Voor politici en bestuurders is het altijd moeilijk om economische hervormingen door te voeren", stelt hij. Wie hard snijdt en stevig hervormt loopt immers het risico bij volgende verkiezingen door het publiek te worden gestraft.

"Opeenvolgende kabinetten hebben zich helaas laten leiden door deze vrees en zijn daarbij het algemeen belang uit het oog verloren", aldus Koolmees. "Nederlandse huishoudens hebben een te hoge schuld door de uitwassen van de hypotheekrenteaftrek. Conservatieven hebben dat te lang ontkend."

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.