Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Klokkenluider Ad Bos vrij van vervolging

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Klokkenluider Ad Bos wordt definitief niet langer strafrechtelijk vervolgd. Het gerechtshof in Amsterdam heeft maandag bepaald de zaak tegen de klokkenluider van de bouwfraude te staken, door het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren. De uitspraak is conform de wens van het Openbaar Ministerie.

De strafzaak tegen de 65-jarige Bos sleept al jaren voort. Hij bracht in 2001 de bouwfraude aan het licht door een schaduwboekhouding van zijn bedrijf naar buiten te brengen. Bos werd daarop zelf vervolgd voor het omkopen van ambtenaren. Hij zou een ambtenaar hebben omgekocht met een golfreis naar Zwitserland en bezoekjes aan de Amsterdamse seksclub Yab Yum.

Bos werd in 2005 schuldig verklaard, maar kreeg geen straf. Het OM ging daarop in hoger beroep, waarna het gerechtshof in Den Haag in 2010 constateerde dat Bos geen eerlijk proces had gehad en verbood verdere vervolging. Justitie ging daarop in cassatie, waarna de zaak werd verwezen naar het Amsterdamse hof.

Na de onthulling van Bos bleek dat in de bouwsector op grote schaal prijsafspraken werden gemaakt. Het leidde tot een parlementaire enquête. Bos verloor zijn baan en kwam in geldnood. Hij betrok met zijn vrouw een camper.

Hij sloot in 2009 een akkoord met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij kreeg een forse vergoeding omdat hij 'een onevenredig zware last' had moeten dragen. Het is niet bekend hoeveel Bos kreeg. Hij eiste 10,5 miljoen euro.

Het OM stelde twee weken geleden na gesprekken met Bos voor de zaak te stoppen.

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.