Normal_13865767750010_1

(Novum) - De Nationale Hypotheekinstelling (NHI) wordt waarschijnlijk niet opengesteld voor bestaande hypotheken. Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) luistert bij de uitwerking van de plannen naar het advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) hierover, bevestigt een woordvoerder.

De ACM schreef donderdag in een niet-bindend advies aan Blok dat de oprichting van de NHI het nieuwe of buitenlandse banken moeilijker kan maken om toe te treden tot de Nederlandse markt. In de huidige plannen profiteren echter de grote banken het meest, omdat zij de meeste hypotheken op de balans hebben staan, stelde de ACM.

De grote banken krijgen hierdoor mogelijk een hogere rating van kredietbeoordelaars, waardoor zij goedkoper geld kunnen lenen. Banken die willen toetreden tot de Nederlandse markt hebben dat voordeel niet. Omdat concurrentie hierdoor wegblijft, worden de rentes voor consumenten eerder hoger dan lager, waarschuwde de ACM.

Met de nog op te richten Nationale Hypotheekinstelling moeten institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars ertoe verleid worden in Nederlandse hypotheken te investeren. De instelling is een soort pot waar banken een deel van hun hypotheken kwijt kunnen.

Oud-bankier Jan van Rutte werkt momenteel de plannen voor de NHI verder uit. Blok heeft Van Rutte gevraagd de bezwaren van de ACM daarin te verwerken. Een belangrijk uitgangspunt is verder dat hypotheekverstrekkers de voordelen van de NHI doorgeven aan klanten, benadrukt een woordvoerder. Dat is bijvoorbeeld ook voor de Europese toezichthouder, de Europese Commissie, een belangrijk punt.