Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste Kamer stemt in met woonakkoord

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - De Eerste Kamer heeft dinsdagnacht ingestemd met de verhuurdersheffing en de overige maatregelen uit het woonakkoord. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP stemden voor, wat een nipte meerderheid opleverde van 38 zetels. De overige 37 senatoren stemden tegen.

De uitslag van de stemming was geen verrassing meer nadat duidelijk was geworden dat PvdA-senator Adri Duivesteijn genoegen nam met de toezeggingen rondom de verhuurdersheffing die minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) had gedaan. "Op deze manier heeft het een vorm gekregen waar de PvdA mee kan leven", zei Duivesteijn dinsdagavond laat.

Eerder dinsdag had Duivesteijn geëist dat de verhuurdersheffing, die 1,7 miljard euro moet gaan opleveren, een tijdelijke maatregel zou worden. Ook wilde hij dat een deel van de opbrengst in een investeringsfonds voor wonen en wijken zou komen.

Blok zegde daarop toe dat de verhuurdersheffing over twee jaar wordt geëvalueerd, in plaats van over drie jaar. Naar aanleiding daarvan kan de verhuurdersheffing worden verlaagd. Wel moet dan elders op de begroting geld worden gevonden. Ook gaat Blok kijken of er een investeringsfonds kan komen en gaat hij onderzoek doen naar een tussenvorm van wonen en huren, een andere wens van Duivesteijn.

Diverse oppositiepartijen in de Eerste Kamer stelden dat Blok louter boterzachte toezeggingen had gedaan, en verweten Duivesteijn een draai te hebben gemaakt. "Ik tel mijn zegeningen, maar ga zeker niet zeggen dat ik heel rijk geworden ben. De stap die nu is gezet, is voldoende", reageerde Duivesteijn.

Doordat de woonakkoordpartijen in de Eerste Kamer de kleinst mogelijke meerderheid hebben, was Duivesteijn in de positie in zijn eentje het woonakkoord te torpederen. Om dat te voorkomen heeft de afgelopen dagen veelvuldig overleg plaatsgevonden tussen het kabinet, de PvdA-senaatsfractie en de overige woonakkoordpartijen. De uitkomst daarvan was tot aan het debat onbekend.

Corporaties en commerciële verhuurders moeten de verhuurdersheffing vanaf volgend jaar gaan betalen. Het woonakkoord regelt verder dat de aftrek van de hypotheekrente geleidelijk wordt beperkt.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.

07 oktober '24 (12:45)

Nationale Architectuurdag

De Nationale Architectuurdag is een jaarlijks evenement dat draait om het ontdekken van bijzondere bouwprojecten en de rol van architectuur in onze leefomgeving. Deze dag biedt bouwprofessionals, architecten en iedereen met een interesse in de bouw de kans om gebouwen van binnen en buiten te verkennen, inclusief die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek. Van moderne wolkenkrabbers tot complexe renovaties van historische panden: Nationale Architectuurdag laat ons de kracht en creativiteit van de bouwsector van dichtbij zien.

07 oktober '24 (10:04)

Op de Open Huizen Dag meer woningen opengesteld voor huizenzoekers dan vorige keer

UTRECHT (ANP) - Aan de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM doen zaterdag meer huizen mee dan de vorige keer in het voorjaar. Wel ligt het aantal opengestelde huizen, waar je als potentiële huizenkoper langs kunt, nog beduidend lager dan de editie van een jaar geleden.

04 oktober '24 ( 9:33)

Prijzen bestaande bouw stijgen sneller dan nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van nieuwbouwhuizen gaan nog amper omhoog. Ze stijgen veel minder hard dan koopwoningen die al langer bestaan. Dat komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal lag het prijsniveau van nieuwbouw maar 0,2 procent hoger dan een jaar eerder, en zelfs iets lager dan in het voorgaande kwartaal. De huizenprijzen van bestaande bouw gingen in dezelfde periode wel 8,6 procent omhoog.

27 september '24 ( 9:02)

Nog steeds negatief producentenvertrouwen, wel iets omhoog

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is deze maand iets verbeterd, maar blijft nog wel negatief. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau waren fabrikanten positiever over de verwachte bedrijvigheid.

23 september '24 ( 8:34)

Veel huiseigenaren bereid kleiner te wonen

Een meerderheid van de huiseigenaren is bereid genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning. Veel eigenaren vinden ook dat meer grote woningen moeten worden opgesplitst. Dit komt naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waaraan bijna 85.000 leden deelnamen.