Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NAM opent compensatiemeldpunt voor woningverkopers

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Inwoners van acht Groningse gemeenten die hun huis door de aardbevingen in het gebied met verlies hebben verkocht, kunnen sinds donderdag een verzoek tot compensatie indienen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd.

De regeling geldt voor particuliere huizenbezitters in de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum die hun huis na 25 januari 2013 voor aantoonbaar minder hebben verkocht. Per huis wordt bekeken of sprake is van waardedaling door de aardbevingen.

Op 17 maart wordt begonnen met het toekennen van compensaties. Vanwege 'alle administratieve rompslomp' heeft de NAM besloten het meldpunt nu al open te stellen.

Ook heeft de NAM een commissie in het leven geroepen die bekijkt of speciale gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding. "Het gaat dan om mensen die tussen wal en schip terecht zijn gekomen. Denk aan mensen die om gezondheidsredenen uit hun huis moeten, maar het niet kunnen verkopen", zegt de woordvoerder.

De commissie bestaat uit vier personen. Onder anderen ombudsman gaswinning Leendert Klaassen en voorzitter van de raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen Jos Aartsen nemen zitting in de commissie.

De NAM boort op verschillende locaties in Groningen naar gas. De gaswinning veroorzaakt aardbevingen, waardoor veel gebouwen en huizen zijn beschadigd.

Onlangs maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) bekend dat de gaswinning bij de plaats Loppersum de komende drie jaar met tachtig procent wordt teruggeschroefd. Ook gaat er 1,2 miljard euro naar het getroffen gebied voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.

14 oktober '24 (10:04)

Bij woningen is Oss en Leende explosies

DEN HAAG (ANP) - Bij twee woningen in de Wagenaarstraat in Oss en de Strijperstraat in Leende in Noord-Brabant zijn explosies geweest in de nacht van zaterdag op zondag. De politie vermoedt dat zwaar vuurwerk de oorzaak is.

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.