Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geslaagde passiefhuis renovatie in Enschede wint Award

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
In de categorie Woningrenovatie van de PassiefBouwen Awards 2013 won het Enschedese project Luttebrink/Denekampbrink. In dit project zijn 28 bestaande woningen in opdracht van woningcorporatie Domijn naar passief niveau gerenoveerd, met innovatief materiaalgebruik en met buitengevelisolatie van Sto Isoned. Enschede bleek de grote winnaar, want de stad viel ook in de prijzen met een in 2013 gerealiseerd nieuwbouwproject.

Jaarlijks reikt de Stichting Passiefbouwen.nl de Awards uit voor in dat jaar gerealiseerde projecten. Voor de Awards 2013 waren 11 projecten genomineerd, verdeeld over de categorieën Nieuwbouw, Renovatie en Overige Gebouwen. Enschede won in twee categorieën. In de wijk Wesselerbrink renoveerde woningcorporatie Domijn 28 hobbykamerwoningen tot passiefwoningen. Dat dit project de renovatieprijs won is te danken aan de medewerking van en samenwerking tussen Woningcorporatie Domijn, Wismans & De Jong Architecten, Trecodome, Nieman Raadgevende Ingenieurs, BAM Woningbouw Deventer, Brink Climate Systems, Sto Isoned, Trecodome en Mosa Facades.

Juryrapport
"Bij de renovatie van 28 woningen in het plan Luttebrink/Denekampbrink is innovatief en ambitieus gewerkt en is dat tot een goed einde gebracht. Daarom ontvangt het project Luttebrink/Denekampbrink in Enschede de Award Renovatie”, aldus het juryrapport. Innovatieve maatregelen leidden tot een energiesprong van E naar A++, zoals een zonneboilersysteem, wtw-installatie, triple beglazing en een geïsoleerde gevel. De passiefhuizen zijn volledig luchtdicht, een luik in het dak zorgt voor zomernachtventilatie en men ventileert via een te openen deel in de gevel.

Buitengevelisolatie
Als buitengevel is gekozen voor StoTherm Vario afgewerkt met een C2C gecertificeerde keramische tegel tegel van Mosa Facades. StoTherm Vario is een buitengevelisolatie systeem met een basis van polystyreen isolatiemateriaal, een minerale mortel-weefsellaag en een organische, keramische of minerale eindlaag.

Over dit project en andere renovatieprojecten voor woningcorporaties maakte Sto Isoned de brochure Waardebehoud. Deze is aan te vragen bij info.nl@sto.com. 

Bewonersparticipatie
Dat de plannen in Enschede definitief vorm konden krijgen, is mede te danken aan de bewonersparticipatie. De huurders hadden inspraak in de gevelafwerking. Boven de voorgeschreven donkere gevelsteen op de begane grond kozen zij unaniem voor de keramische geveltegels van Mosa Facades. Naast de mooie uitstraling was het duurzame karakter van deze geveltegel doorslaggevend. Per woning waren de kozijnvlakken op de woonlagen vrij indeelbaar. Zo is de woning individueel en herkenbaar geworden. Bijzonder aan het project is dat een buurtbewoner is opgeleid tot energiecoach om bewoners met tips en informatie te ondersteunen bij het besparen van energie.

Sto Isoned
Sto Isoned is dochteronderneming van de Duitse multinational Sto AG. Als marktleider en specialist op het gebied van gevelisolatie systemen, streeft Sto Isoned naar een mooiere en energiezuinige gebouwde omgeving. Door hoogwaardige isolatie te combineren met een breed scala aan design opties, worden esthetiek en energiebesparing één. Kijk voor meer informatie op www.sto.nl.

Mosa Facades
Mosa Facades is specialist in keramische gevelsystemen. Geventileerd en niet-geventileerd. Voor nieuwbouw en renovatieprojecten. Mosa innoveert voortdurend in systemen en concepten voor keramische tegels van esthetisch hoog niveau en functionaliteit. Met als drijfveren vormgeving, functionaliteit en duurzaamheid. www.mosafacades.nl.

© Nationale Bouwgids

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.