Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Impulsplan Wonen is effectief

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De provincie kwam in 2012 met het Impulsplan Wonen. Bedoeld om moeilijker binnenstedelijke bouwplannen vooruit te helpen met een investeringsbijdrage van maximaal 500.000 euro of een bijdrage voor procesondersteuning van maximaal 50.000 euro. Anderhalf jaar na de start blijkt uit de evaluatie dat veel partijen profijt hebben van het plan.

Alleen met de bekendheid ervan onder gemeenten kan het beter. Helemaal omdat Provinciale Staten in november vorig jaar met de robuuste investeringsimpuls nog eens 15 miljoen euro hebben toegevoegd aan de 20 miljoen euro die al beschikbaar was.

Investeringsbijdragen
Aanvragen voor procesondersteuning worden het hele jaar door toegekend. De investeringsbijdragen worden toegekend in verdeelrondes, twee keer per jaar. In de drie verdeelrondes die tot nu toe zijn geweest, hebben 32 projecten een investeringsbijdrage gekregen. Daaronder zijn de voormalige Nettenfabriek in Apeldoorn, het Centrumplan in Duiven en de Mini Manna Markt in Doetinchem. In 2013 en 2014 hebben 16 projecten een bijdrage voor procesondersteuning gekregen.

Criteria
Bij de beoordeling van de projectenaanvragen kijkt de provincie naar de volgende criteria:

. Binnenstedelijk bouwen: Om ‘rotte’ plekken in steden en dorpen te voorkomen
. Transformatie als kwaliteitsimpuls: Herbestemming van fabrieken (industrieel erfgoed, cultuurhistorie) en kantoren
. Herstructurering: Minder woningen op bepaalde plek dan voorheen in gemeenten met een overschot aan plancapaciteit, renovatie van woningen en aanpakken openbare ruimte
. Revitalisering kernen in krimpgebieden: Niet alleen in krimpgebieden, bijv. ook de centra van Loenen en Kerkdriel
. Gericht op langer zelfstandig wonen: Wonen, welzijn en zorg. Binnenstedelijke locaties zijn aantrekkelijk, wanneer dicht bij voorzieningen
. Innovatieve projecten: Collectief particulier opdrachtgeverschap bijvoorbeeld, of zorgwoningen die met bijdrage meteen van lift kunnen worden voorzien.

Verder moet de uitvoering van een plan beginnen binnen anderhalf jaar nadat de provincie de beschikking heeft afgegeven en moet het plan binnen drie jaar gerealiseerd zijn.

Robuuste Investeringsimpuls
De 15 miljoen euro die Provinciale Staten aan het Impulsplan Wonen hebben toegevoegd, is onderdeel van de Robuuste Investeringsimpuls. Dit is een extra investering van 250 miljoen euro in de economie en werkgelegenheid van Gelderland. Er wordt geïnvesteerd in regionale economie, (jeugd)werkgelegenheid, mobiliteit, bouw en energie en infrastructuur. Dit levert in twee jaar tijd 3.000 tot 4.000 mensjaren aan werkgelegenheid op. Daarbovenop komen nog eens 1.800 tot 2.200 leerwerkplaatsen voor jongeren. 

© Bron: gelderland.nl

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.