Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minister Asscher: Chemische industrie en schilders kunnen aan de slag met sectorplan

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De schilders en de procesindustrie kunnen aan de slag met hun sectorplan. Tot de procesindustrie behoren onder meer de chemische industrie, voedings- en genotmiddelenindustrie, en de productie van energie en afvalverwerking.

In het plan voor de schilders wordt in totaal zestien miljoen euro uitgetrokken en voor de procesindustrie ongeveer twintig miljoen euro. Minister Asscher legt daarvan 8 miljoen euro bij het schildersplan en 10 miljoen euro bij het plan van de procesindustrie.

Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bekend gemaakt. Het geld gaat voornamelijk naar (om)scholing van medewerkers en de begeleiding van ontslagen werknemers naar nieuw werk. Eerder zijn de bouw, de uitzendbranche en de kinderopvang aan de slag gegaan.

Door de crisis is er minder werk in de schildersbranche. De sector heeft last van vergrijzing en een forse daling van de instroom van jongeren in de opleidingen van deze sector. Men verwacht over ongeveer vier jaar een groeiend tekort aan werknemers. In het sectorplan Schilderen & Onderhoud en Afbouw is afgesproken:

 

. 1.335 extra leerwerkplekken voor jongeren tot 27 jaar

. Training van 800 werknemers om jongeren te begeleiden

. 700 werknemers worden begeleid naar nieuw werk, waarvan 400 met scholings- en of coachingstrajecten
  6.500 werknemers worden preventief onderzocht om uitval te voorkomen

. Scholing van 1.000 werknemers om kennis en vaardigheden op peil te houden


Tot aan 2020 heeft de procesindustrie jaarlijks 3.453 vakmedewerkers op MBO niveau nodig. Er is een jaarlijks tekort ruim 2200 chemisch en procestechnische vakmensen. Ook op HBO en WO zijn nieuwe medewerkers nodig. In het sectorplan voor de Procesindustrie is afgesproken:

. 750 extra leerwerkplekken voor jongeren

. Versneld opleiden van 200 werkloze jongeren tot en met 27 jaar met baangarantie

. 300 werknemers worden uit andere sectoren begeleid naar de procesindustrie

. Scholing van 1.000 werknemers

. 1.500 werknemers krijgen een gezondheidchecks

. Loopbaanchecks voor 200 werknemers;


Minister Asscher heeft 600 miljoen euro uitgetrokken om de sectorplannen mede te financieren. In totaal zijn eind vorig jaar 35 plannen ingediend. De overige plannen worden nu beoordeeld en krijgen binnenkort duidelijkheid. Vanaf april 2014 kunnen weer nieuwe plannen worden ingediend.

© Nationale Bouwgids

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.