Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Start bouw Handelskade Nijmegen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Op 14 maart is officieel het startsein gegeven voor de bouw van het project Handelskade, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Waalfront in Nijmegen. Gedeputeerde Jan Markink en burgemeester Bruls en wethouder Kunst van de gemeente Nijmegen waren aanwezig bij de feestelijke bijeenkomst.

Op de Handelskade komen negen gebouwen met onder meer 534 appartementen en circa 2.800 vierkante meter commerciële ruimte, direct gelegen aan de Waal en de oude binnenstad. Met een totale investering van 120 miljoen euro is Handelskade één van de grootste in aanbouw zijnde binnenstedelijke projecten van Nederland.

Kracht van Nijmegen
Burgemeester Bruls gaf in het bijzijn van zo’n honderd genodigden een toespraak: ‘Dat zo’n mooi en groot project nu van start gaat, geeft de kracht van Nijmegen aan. We zijn een stad die de komende jaren nog flink doorgroeit, vooral hier in het Waalfront en in de Waalsprong. Mensen wonen graag in onze stad, al sinds de tijd van de Romeinen en zelfs lang daarvoor. Nijmegen is de oudste stad van het land en klaar om weer nieuwe bewoners te ontvangen.’

Waterkraan
Hierna verrichtten gedeputeerde Jan Markink, wethouder Hannie Kunst van de gemeente Nijmegen en directeur Bouwfonds Ontwikkeling Patrick Joosen een officiële handeling. Zij draaiden een waterkraan open, waarmee de Waal symbolisch dichter bij de stad wordt gehaald.

Impuls van formaat
Gedeputeerde Markink: ‘Wij zijn zeer blij met de start van de Handelskade. Hiermee krijgt het gebied een impuls van formaat. Als provincie zijn we er trots op dat er via de Robuuste Investeringsimpuls nog eens 1,9 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor aan de Handelskade gerelateerde projecten. We hopen hiermee een extra zetje te geven aan de verschillende onderdelen binnen de sleutelprojecten en het project daarmee te versnellen.’ Patrick Joosen van Bouwfonds Ontwikkeling vult aan: ‘Grotere steden met veel dynamiek in zowel economie als woon- en leefklimaat laten een hoge demografische groei zien. Nijmegen is daar als universiteitsstad met een bruisende historische binnenstad een goed voorbeeld van. Met dit project spelen we in op de toekomstige behoefte van de stad en haar inwoners.’

Gebiedsontwikkeling Waalfront
Met de start van Handelskade wordt tevens een begin gemaakt met de realisatie van de gebiedsontwikkeling Waalfront. In dit oude industriegebied wordt tot en met 2030 een volledig nieuw stadsdeel ontwikkeld met zo’n 2.000 woningen, horeca en voorzieningen. Centraal in het gebied ligt de voormalige Honigfabriek, waar via een herbestemmingsproject diverse creatieve en ambachtelijke start-ups zijn gevestigd.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.