Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en teambuilding? Vrijwilligerswerk in het buitenland!

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Ook in 2014 organiseert IBO-Nederland allerlei vrijwilligersprojecten in het buitenland. Al sinds 1957 is IBO-Nederland op non-profit basis aan het werk om jaarlijks enkele honderden vrijwilligers naar hulpprojecten te sturen in Europa, maar ook daarbuiten. Op deze projecten wordt geholpen met het bouwen van klaslokalen, weeshuizen, opvangcentra, tehuizen voor ouderen of gehandicapte kinderen en worden de vrijwilligers bijvoorbeeld ingezet op een van de sociale hulpprojecten. 

De laatste jaren wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen voor steeds meer organisaties en bedrijven een belangrijk doel, zo niet de norm, omdat ze een bijdrage willen leveren aan de maatschappij door anderen te helpen en omdat ze bijvoorbeeld het milieu niet teveel willen belasten. Bij steeds meer bedrijven staat duurzaamheid dan ook hoog op de agenda. Daarnaast is teambuilding binnen veel bedrijven van groot belang. Er worden allerlei activiteiten ontplooit om de onderlinge samenhang in het team te vergroten om hierdoor de productiviteit van het team een impuls te geven.

IBO-Nederland biedt uw bedrijf de mogelijkheid om deze twee doelen te combineren. Zo organiseren we naast individuele vrijwilligersprojecten ook op maat gemaakte projecten voor bedrijven en groepen. Deze bedrijven en groepen gaan dan naar een project om samen met collega’s te helpen aan een maatschappelijk relevant doel. Dit is niet alleen goed voor het doel, maar ook voor de onderlinge samenwerking en het opdoen van nieuwe (culturele) ervaringen en saamhorigheid.

Een voorbeeld van een bedrijf dat aan onze projecten deelneemt is AAFM uit Eindhoven. In het voorjaar van 2014 gaan medewerkers dit bedrijf naar Polen om uiteenlopende werkzaamheden te verrichten voor de stichting Celestyn, een opvangtehuis in Polen waar meer dan 400 kinderen en volwassen met een beperking worden opgevangen.. Denk hierbij aan kleine en grote (ver-)bouwklussen. Er is teveel werk om op te noemen én er zijn hierdoor genoeg redenen om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om mee te doen. Medewerkers kunnen een steentje bijdragen door mee te gaan als vrijwilliger of door (financiële) middelen in te zamelen om het project mogelijk te maken. In de zomer van 2010 is een groep architecten van De Jong Gortemaker Algra architecten uit Rotterdam met IBO-Nederland naar het dorpje dorpje Arllat in Kosovo vertrokken om daar te helpen met het opknappen van een basisschool die tijdens de oorlog zwaar beschadigde is. Een ander voorbeeld is Burghouts uit Nijmegen. Dit bedrijf is op een project in Bulgarije geweest waar onder andere toiletvoorzieningen in een Roma dorp  gebouwd werden.

Al met al worden deze projecten door de vrijwilligers als een fantastische ervaring gezien. Het onderdompelen in een andere cultuur, het écht iets voor een ander kunnen betekenen en het samenwerken met collega’s is een combinatie die je elders niet snel vindt.

Ook uw bedrijf is ongetwijfeld geschikt voor het deelnemen aan een project. We hebben bouwprojecten, maar ook projecten op sociaal en ecologisch gebied. Het teambuildingsaspect en het maatschappelijk ondernemen sluit vrijwel perfect aan bij de IBO gedachte. We kunnen voor uw bedrijf een project op maat organiseren. Voor meer informatie kunt u kijken op www.ibo-nederland.org of mailen naar info@ibo-nederland.org.

Nationale Bouwgids / Ibo Nederland

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.